ZORAN ĐINĐIĆ ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN! Bivši srpski premijer napunio bi 70 godina!

Autor:

Vesti

01.08.2022

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan rođen je Zoran Đinđić.

ZORAN ĐINĐIĆ ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN! Bivši srpski premijer napunio bi 70 godina!

Foto: www.profimedia.rs

Đinđić je bio dugogodišnji predsednik Demokratske stranke, gradonačelnik Beograda i predsednik Vlade Srbije.

Njegova politička uloga praćena je brojnim spekulacijama i kontroverzama, ali je, uprkos tome, jedan od najznačajnijih političkih figura moderne srpske istorije.

Đinđićevi savremenici govore da je bio pun ambicija i idealizma, da je bio preduzimljiv političar, a njegove misli citiraju se i primenjuju i danas.

Modernu Demokratsku stranku osnovao je 1989. godine, a njen predsednik postao je 1994. godine.Tokom devedesetih bio je jedan od lidera opozicije režimu Slobodana Miloševića, a 2001. godine postao je premijer Srbije nakon svrgavanja Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

 

 

Kao premijer zalagao se za prodemokratske reforme i pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Đinđićeva vlada je ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i sprovela inovacije u skladu sa preporukama Saveta Evrope, što je dovelo do uvođenja institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i da Savezna Republika Jugoslavija nakon što je preuređena promenivši naziv u Srbija i Crna Gora 2003. godine postane država-članica Saveta Evrope.

 

 

Đinđićeva vlada snažno se zalagala za saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju odnosno Haškim tribunalom. Nakon hapšenja pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) i izručenja Haškom tribunalu, JSO je organizovao oružanu pobunu u Beogradu. Đinđić je ubijen u atentatu od strane Zvezdana Jovanovića, bivšeg pripadnika JSO koji je bio povezan sa organizovanom kriminalnom grupom poznatijom kao Zemunski klan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
PraviSrbin

01.08.2022 11:04

Bednik!