UBISTVO ĐINĐIĆA DRŽAVNI PROJEKAT: Premijer nije imao ozbiljno obezbeđenje uoči atentata!

Autor:

Vesti

21.07.2022

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Milosavljević, zamenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal tokom akcije "Sablja", govori o detaljima saslušanja Đinđićevog egezkutora Jovanovića.

UBISTVO ĐINĐIĆA DRŽAVNI PROJEKAT: Premijer nije imao ozbiljno obezbeđenje uoči atentata!

Foto: Tajug/D. Antonić, Profimedia

Aleksandar Milosavljević, poslednjih deset godina je advokat, s tim što je prethodno radio u tužilaštvu, gde je u jednom periodu bio i zamenik prvog srpskog specijalnog tužioca za organizovani kriminal Jovana Prijića.

Milosavljević je, tokom akcije "Sablja", pokušavao da utvrdi ko se krio iza ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine, pa je tom prilikom saslušavao i Zvezdana Jovanovića, čoveka koji je pucao u Đinđića.

Milosavljević je u intervjuu za Kurir rekao kako je Jovanović negirao vezu sa podzemljem i zemunskim klanom, kao i da je Đinđić ubijen usled propusta u njegovom obezbeđenju.

Foto: www.profimedia.rs

Zoran Đinđić

Dok za Miladina Suvajdžića, jednog od članova zemunskog klana, zvanog Đura Mutavi rekao da je imao retko viđen kapacitet pamćenja, a da je nekadašnji načelnik DB Rade Marković bio začuđen nekim potezima Slobodana Miloševića, za Jovanovića je tvrdio da je sebe doživljavao kao državnog činovnika.

- Njemu je u tom trenutku (nakon ubistva Đinđića) bilo najvažnije da se jasno podvuče da on nema veze s kriminalom, odnosno sa zemunskim klanom. Sebe je doživljavao kao državnog činovnika, te da je ono što je uradio u suštini državni projekat - navodi nekadašnji tužilac.

Milosavljević je Đinđićevog egzekutora saslušavao u CZ, i tom prilikom postavio mu je dva ključna pitanja.

- Prvo je bilo - zašto je ubio premijera, na šta je odgovorio da je Đinđić hteo da hapsi pripadnike JSO, da ih isporuči sudu u Hagu, pa se i on sam osećao ugroženim, govorio je da je branio državu u ratu devedesetih na Kosovu, valjda i u BiH i Hrvatskoj, pa da zato ne može da dozvoli da ga hapse i vode kao ratnog zločinca - navodi Milosavljević i dodaje:

- Drugo moje pitanje je bilo zašto je priznao da je ubio premijera, onda je on izgovorio rečenicu: "Ja sam to uradio kao deo nekakvog sistema, iz ubeđenja da je ispravno, i neću da budem deo kriminalnog klana, ja nisam ni Kum, ni Duća Spasojević Šiptar". Jovanović je u iskazu želeo jasno da naglasi da nije kriminalac.

Milosavljević je potvrdio i to da Jovanović nije mogao da bude doveden u vezu sa kriminalnim klanom.

Foto: www.profimedia.rs

Zvezdan Jovanović desno

Za Zvezdanov odnos sa komandantom JSO Miloradom Ulemekom Legijom, advokat navodi da nije pričao o tome:

- Jovanović je rekao da je uvek samo izvršavao naređenja nadređenog u državnoj hijerarhiji kojoj je pripadao. O odnosima s Legijom i tome slično nije tada pričao. 

PROPUST O OBEZBEĐENJU

Na pitanje da li je tačno da je bilo propusta u Đinđićevom obezbeđenju, Milosavljević navodi da to obezbeđenje koje je imao nije moglo da ga sačuva.

- Gospodin Ðinđić, neposredno pred ubistvo, nije ni imao ozbiljno obezbeđenje. Tvrdim vam da klasično obezbeđenje, kakvo se primenjuje za štićene ličnosti, u tom trenutku nije funkcionisalo. Zašto - to je pitanje svih pitanja. Obezbeđenje kakvo je imao premijer nije moglo da ga sačuva - nije postojala ni teorijska mogućnost za to. A samo da su angažovali dva penzionisana pripadnika BIA da preispitaju sistem obezbeđenja premijera - Ðinđić bi verovatno i dan-danas bio živ - navodi Milosavljević za Kurir.

Foto: printscreen/Kurir TV

Milan Veruović

Nekadašnji tužilac smatra da jedan od članova obezbeđenja, Milan Veruović, direktno snosi odgovornost za ono što se desilo.

- Posle atentata je držao nekakve govore, a po prirodi stvari, kao deo obezbeđenja premijera, direktno snosi odgovornost za ono što se desilo. Kao deo prvog prstena obezbeđenja premijera, Veruović nije dobro radio svoj posao. Dakle, imao je posao, to jest imao je obavezu da sačuva život premijeru, to nije učinio, pa je, u najmanju ruku, nepristojno da posle svega iznosi priče i teorije ko je za sve kriv itd - zaključuje Milosavljević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading