EVO GDE NE SMETE DA NOSITE KUPAĆI, da psujete kraljevsku porodicu i da jedete: KAZNE I DO 1.200 EVRA

Autor:

Vesti

24.07.2022

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bizarni zakoni koji važe u inostranstvu tu su da turiste "ošamare" po džepu.

EVO GDE NE SMETE DA NOSITE KUPAĆI, da psujete kraljevsku porodicu i da jedete: KAZNE I DO 1.200 EVRA

Foto: pixabay.com

Kada otputujemo u inostranstvo trebalo bi da budemo svesni da se zakon, kao i pravila određenih zemalja bitno razlikuju od naših. Postoje neka potpuno bizarna pravila, koja se moraju poštovati, u suprotnom, velike novčane kazne čekaju sve "neposlušne" turiste.

Tako je na italijanskom ostrvu Kapri zabranjena plastika koja služi za jednokratnu upotrebu. U određenim restoranima i kafićima  plastične slamčice, kao i čašt, takođe neće više moći da se koriste. Kako bi se to ispoštovalo, kazna za kršenje ovih propisa je 500 evra, piše Blic.

Čini se da su ove kazne tu kako bi "ošamarile" turiste po džepu, budući da su njima ova pravila potpuna nepoznanica.

Neko ko na par dana ulazi u zemlju iz različitih razloga i nije upoznat sa zakonima i propisima zemlje u kojoj će boraviti može platiti i do 1.200 evra, ako se ogluši na neku od naredbi, propisa ili zakona.

RIGOROZNI TAJLAND

Tajlanđani izuzetno poštuju kraljevsku porodicu, koja kod njih ima status Veličanstva, koje se ne sme negativno komentarisati.

Koliko daleko idu u tom poštovanju kraljevske porodice, najbolje pokazuje činjenica da je zabranjeno čak i gaziti novčanicu, jer se na njoj nalazi kraljevski lik, piše Blic.

NEMA KUPAĆIH

Brojna mesta u Evropi sada nameću zabranu nošenja kupaćih kostima van plaže. Ovo uključuje ne samo žene u bikiniju, već i muškarce bez košulje.

Pre više od decenije, godine su gradske vlasti u Barseloni počele da izriču novčane kazne turistima koji se ne obuku pre nego što napuste plažu.

KAZNA DO 500 EVRA ZA OBROK

Mnoge popularne italijanske destinacije su uvele kazne kojima bi trebalo da budu "nagrađeni" turisti koji jedu na javnom mestu.

Po tome najpoznatija Firenca, uvelaje kazne od 150 do 500 evra, ukoliko se jede u javnosti i ostavi potpuni haos nakon obreda.

ITALIJANI RIGOROZNI

Rim se takođe obračunava sa nesmotrenim i bahatim turistima, s toga je u njemu zabranjeno plivanje u fontani.

Budući da se turisti toga često ne pridržavaju, moraće da plate 450 evra.

NAJVEĆE KAZNE

U Kornvolu, oblasti u Engleskoj, lokalne vlasti izriču velike kazne turistima, jer ne mogu da izađu na kraj sa njihovom bahatošću.

Pre četiri godine, jedan turista je bio primoran da putuje stotinama kilometara da bi vratio kamenčiće koje je uzeo sa plaže kako bi izbegao plaćanje velike kazne od 1.000 funti (1.200 evra), prenosi Blic.

Na Sardiniji, vlasti su zauzele sličan stav prema turistima koji uklanjaju pesak sa plaža.

DUBROVNIK SANKCIONIŠE OBLAČENJE

Dve osobe kažnjene su pre dva dana sa po 1.000 kuna (oko 133 evra) zbog nedoličnog oblačenja u istorijskom jezgru Dubrovnika.

Naime, kazna je stigla na osnovu gradske odluke o komunalnom redu, kojom se zabranjuje šetanje u kupaćem kostimu, bez odeće ili dela odeće.

Svoju odluku, gradske vlasti su pravdale na sledeći način:

- U okviru projekta ‘Poštujmo Grad’ gradska uprava postavila je informativne panoe na svim ulazima u istorijsko jezgro, koji sadrže piktograme i višejezična upozorenja o nedoličnom ponašanju. U cilju prevencije, u saradnji s Turističkom zajednicom izrađeni su leci kojima će posetioci dodatno biti informisani o navedenim pravilima kako bi izbegli novčane kazne.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading