DEVOJKE IZ SRBIJE PRODAJU NA KOSOVO kako bi se prostituisale! ŠOKANTAN izveštaj Stejt Departmenta

Autor:

Vesti

21.07.2022

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U izveštaju se navodi kako trgovci ljudima žene mame obećanjima o poslu, da bi ih nakon što stignu na Kosovo, sekusalno eksploatisali.

DEVOJKE IZ SRBIJE PRODAJU NA KOSOVO kako bi se prostituisale! ŠOKANTAN izveštaj Stejt Departmenta

Foto: youtube.com/CNN

U Stejt Departmentu predstavljen je izveštaj o trgovini ljudima - TIP Report 2022, koji ocenjuje napore vlada širom sveta u borbi protiv trgovine ljudima tokom prethodne godine.

Ovaj izveštaj, koji uključuje narative za 188 zemalja i teritorija, predstavio je državni sekretar Entoni Blinken, koji je podsetio da je trgovina ljudima globalni problem, koji do sada broje više od 25 miliona žrtava širom sveta, prenosi nevladina organizacija ASTRA. 

Izveštaj Stejt department ukazuje na to da devojke iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Moldavije, Rumnije prodaju na teritoriji Kosova sa ciljem seksualne eksploatacije.

Trgovci ljudima regrutuju žene i devojke s obećanjima o braku ili zaposlenju kao što su plesačica i pevačica, ali umesto toga, prisiljavaju ih na prostituciju po privatnim kućama i apartmanima, noćnim klubovima i salonima za masažu, piše Blic.

U izveštaju se navodi da su slučajevi seksualne eksploatacije žena iz Srbije zabeleženi u samoj Srbiji, kao i u okolnim zemljama, dok se radna eksploatacija muškaraca iz Srbije uglavnom sprovodi u državama zapadne Evrope, u Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu...

Deo izveštaja koji se bavi stanjem u Srbiji na polju borbe protiv trgovine ljudima ocenjuje da Vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Deo izveštaja koji se odnosi na stanje u Srbiji kada je reč o borbi protiv trgovine ljudima, pohvaljuje porast broja pokrenutih istraga protiv više osumnjičenih i reviziju indikatora za identifikaciju žrtava trgovine među školskom decom, kao i činjenicu da je Vlada povećala resurse Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima, koji je sklopio sporazume sa kompanijama za obezbeđivanje hrane, proizvoda za higijenu i drugih donacija za žrtve, piše Astra.

Pored toga, Vlada je razvila koordinaciono telo za podršku žrtvama tokom krivičnog postupka, formirala četiri posebne radne grupe za različita pitanja borbe protiv trgovine ljudima i imenovala Ombudsmana za nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima, piše Astra.

U izveštaju se kaže i da je Vlada Srbije prepoznala 127 potencijalnih slučajeva trgovine ljudina od čega je 43 identifikovano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading