ŽENAMA S KIM I CENTRALNE SRBIJE DODELJEN ORDEN SVETE MAJKE ANASTASIJE: Odlikovano šest majki koje ukupno imaju 54 dece!

Autor:

Vesti

06.07.2022

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kripti Hrama Svetog Save majkama sa troje i više dece, koje daju poseban doprinos našoj zajednici, juče su dodeljeni ordeni Svete majke Anastasije Fondacije "Dajana Paunović". Orden, plaketu i novčanu nagradu dobilo je šest žena koje dolaze iz centralne Srbije i s Kosova i Metohije, a zajedno imaju 54 dece, a orden je primila i Joana Batsijalu za humanitarni rad i doprinos u oblasti populacione politike koja je pomogla u rađanju 30 dece u Srbiji finansirajući veštačku oplodnju.

ŽENAMA S KIM I CENTRALNE SRBIJE DODELJEN ORDEN SVETE MAJKE ANASTASIJE: Odlikovano šest majki koje ukupno imaju 54 dece!

Foto: Republika

Majke KiM

Zlatni orden primila je Mira Arambašić, majka 15 dece. Orden su primile i majke Olga Vranić iz Prijepolja i Ana Vuković iz Zvečana na Kosovu i Metohiji, koje imaju 11 dece, Dijana Pešelj, samohrana majka petoro dece iz Beograda, Bogdanka Jekić iz Beograda, majka četvoro dece, kao i Slađana Velebit, rodom s Banije, majka sedmoro dece.

Dodeli nagrada prisustvovali su predsednica Vlade Ana Brnabić, episkop hvostanski Justin, starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, direktor BIA Bratislav Gašić...

 

 

Fondacija "Dajana Paunović", koja je osnovana pre godinu dana, ustanovila je, u saradnji s Hramom Svete Petke, a uz blagoslov patrijarha Porfirija, Zlatni orden Svete majke Anastasije, koji se dodeljuje majkama sa troje i više dece, koje daju poseban doprinos našoj zajednici.

Predsednica fondacije Dajana Paunović istakla je da je cilj njene fondacije da osvetli majke koje su danas dobile orden, da ih podrži jer, kako je istakla, one su heroine našeg društva.

Direktor kacelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, citirajući vladiku Nikolaja da je majka biće najsličnije Bogu, kazao da je to tako jer jedino majka u svom detetu uvek prepozna dobro u odnosu na zlo.

- Na majci počivaju i porodica, gradovi, domovina - kazao je Petković.

Kako je naveo, jedna takva majka je Sveta Anastasija koja je rodila Svetog Savu, te da zato nema veće časti od te da majke primaju orden koji nosi naziv Svete majke Anastasije.

 

 

Posebno je pozdravio majku Anu iz Žitkovca, koja ima jedanaestoro dece, a najmlađem sinu je dala ime Sava. Na KiM se rađa najviše srpske dece, primećuje Petković i dodaje da je paradoks da se tamo gde nam je najteže rađa najviše srpske dece.

- Borimo se za našu decu, za naš narod, jer dok god imamo naš narod na KiM imamo budućnost u južnoj pokrajini - naglasio je.

Dodaje da država čini isto i u centralnoj Srbiji i ulaže napore da se pojača populaciona politika. U tom smislu podseća da za prvo dete majka dobija 300.000 dinara, za drugo dete dve godine mesečno po 10.000 dinara, za treće 20.000 dinara narednih 10 godina, a 18.000 narednih 10 godina za četvrto dete.

Primećuje da nije sve u novcu i navodi da se u siromašnim državama mnogo više dece rađa. Dodaje da je, ipak, potrebno da država, kao što je naša to učinila, pokaže koliko je važno da se ojača naša populaciona politika.

- Nadam se da će Ana i njena porodica iz Žitkovca da nastavi da se uvećava jer tako se snaži država Srbija na našem KiM za koje se borimo i za koje ćemo se boriti - kazao je Petković.

Orden nazvan po majci Svetog Save

Orden nosi ime po prepodobnoj Anastasiji, majci Svetog Save, koja je rođena 1125, a po rođenju je dobila ime Ana. Udala se za velikog srpskog župana Stefana Nemanju, s kojim je u ranim godinama braka dobila sinove Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina, rodila je Rastka Nemanjića - Svetog Savu. Kada je imala 71. godinu, Ana se zamonašila i tada dobila ime Anastasija.


6 žena odlikovano ordenom Svete majke Anastasije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading