POSLE INCIDENTA U REŽIJI BUGARA: "Sramna provokacija, Srbija je poslednji prostor slobode i otpora"

Autor:

Vesti

01.07.2022

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se o činu nepoštovanja jedne države i međunarodnog nepoštovanja žrtava genocida, ocenjuju naši istoričari.

POSLE INCIDENTA U REŽIJI BUGARA: "Sramna provokacija, Srbija je poslednji prostor slobode i otpora"

Foto: Printscreen/Facebook/Military History Commission

U vidu dvodnevne ekskurzije po mestima na kojima su stradali Srbi od bugarske ruke, stigla je prava provokacija iz komšiluka, u organizaciji nevladine organizacije "Vojno-istorijski komitet".

Naime, ekskurzija po jugu Srbije, prati put bugarskih zločina tokom Prvog svetskog rata, i tako je i naslovljena - Stazom 41. pešadijskog puka - mart 1917. godine - čišćenje Jastrepca od razbojnika. 

Osim naziva i planirane trase ovog putovanja, takođe ne može biti slučajno ni to što su za datum realizacije ovog putešestvija po Srbiji odabrani 29. i 30. jun, dobro poznato vreme, koje pamti Srpska istorija, budući da je 30. juna 1913. godine počela Bitka na Bregalnici, u kojoj je nastradalo i ranjeno oko 20.000 srpskih vojnika.

Niški istoričari ovo su videli kao provokaciju, ekstremistički ispad i promovisanje masovnih zločina nad srpskim stanovništvom tokom bugarske okupacije i Topličkog ustanka 1917. Smatraju da bi država Srbija to morala da sankcioniše.

Nebojša Ozimić istoričar, oštro je kritikovao organizaciju ove "turističke" posete poprištima krvavih bitki, ističući da ovakav postupak bugarske nevladine organizacije zaslužuje krivičnu prijavu.

- Zaplanje, Morava, Toplica, odlično pamte šta su radile ekspedicije koje je bugarska vojska organizovala i mislim da u jednom uzavrelom vremenu kakvo je ovo današnje, to što radi ta grupa ljudi je vrlo loše. Na kraju krajeva, oni stavljaju svoje sunarodnike koji žive u Srbiji u jednu neprijatnu situaciju - naveo je Ozimić za nišku televiziju TV Zona plus i dodao: 

- Ovo je već samo po sebi kao čin nepoštovanja jedne države i međunarodnog nepoštovanja žrtava genocida posao za državu, ja bih očekivao od bugarskog konzula da se odredi prema onome što rade državljani Bugarske na teritoriji Srbije, a svakako bih očekivao i reakciju predstavnika države Srbije koji su za to nadležni.

SRBIJA POSLEDNJI BASTION 

Dragoslav Bokan, srpski režiser, književnik i nekadašnji ratni komandant ističe za Republiku da je Srbija jedina ostala kao prostor slobode i otpora zapadnom osvajanju.

- Srbija je poput oaze u pustinji, koja se proširila ne samo preko Balkana, već i preko čitave Evrope. Snage poražene i u Prvom i u Drugom svetskom ratu su se uspravile i praktično osvojile čitav naš kontinent. Jedino je još Srbija ostala kao poslednji prostor slobode i otpora zapadnom osvajaču. Naša slovenska braća, svuda oko nas, su zbog ovakvog našeg stava i slobodoljubivosti, u stalnom gardu i neprijateljstvu protiv nas. Mi ne možemo da utičemo na njihovo ponašanje, ali zato možemo da sebe podsećamo na to ko smo i kakvi smo - navodi Bokan i dodaje:

- Svaka ovakva propagandna akcija, poput ove bugarske, treba da nam bude povod da se uspravimo i za početak mi obiđemo sva mesta naše slave. Samo time ćemo moći da pariramo njihovoj mržnji, našim rodoljubavnim stavom prema otadžbini. 

Republika

Foto: Printscreen

Dragoslav Bokan

VAŽNA JE ZVANIČNA POLITIKA

Srđan Graovac, istoričar, iz Centra za društvenu stabilnost, navodi za Republiku da jedan deo Bugara veruje da im pripada čak i Niš:

- U Bugarskoj svakako postoje šovinistički i nacionalni elementi, koji se nisu pomirili sa tim da granice Velike Bugarske budu nešto što neće biti ostvareno. Ima onih koji smatraju da je i Niš trebalo da bude deo te velike Bugarske. Nije to svojstveno samo Bugarima, takvih organizacija i pojedinaca ima u svim društvima i zemljama, ali ono što je nama najvažnije je zvanična politika.

Graovac navodi da je Bugarska u dobrim odnosima sa Srbijom i da je ovde reč o pojedinačnim incidentima, koje ne treba zanemariti.

- Bugarska zvanična politika nije zastupala te stavove, sada se suočavaju sa značajnom političkom krizom, ali sam uveren da ćemo i u buduće imati dobre odnose. Na ovakve, blago rečeno incidente, treba ukazati i u svakom slučaju ne treba ih zanemariti, ali im ni davati preveliki značaj, niti dozvoliti neodgovornim pojedincima da to pokvare - zaključuje Graovac.

Foto: Printscreen

Srđan Graovac

Na plakatu kojim bugarska organizacija najavljuje ekskurziju pominju se, između ostalog, i Mesna zajednica "Zora" iz Ćustendila, kao i klub "Pukovnik Hristo Stojanov", kao jedni od organizatora, a u okviru obilaska navedeni su Vlasina, Surdulica, Leskovac, Niš, Prokuplje i planina Jastrebac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Tole

02.07.2022 05:50

Dali ste čuli za krvavi februar ili ti Bojnik. Poz bugarskim fašistima

kole

02.07.2022 11:38

@Tole - Нисмо, зато што нам усташки лоби пише уџбенике.