SLAVIMO SVETOG TIHONA ČUDOTVORCA: Vernici koji mole za zdravlje danas treba da izgovore ovu molitvu

Autor:

Vesti

29.06.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Tihona, amatunskog episkopa.

SLAVIMO SVETOG TIHONA ČUDOTVORCA: Vernici koji mole za zdravlje danas treba da izgovore ovu molitvu

Foto: commons.wikimedia.org

Sveti Tihon Amatunski Čudotvorac je hrišćanski svetitelj i asketa, rođen u Amatuntu na Kipru, gde je apostolskom revnošću prevodio ljude u hrišćansku veru. Otac mu je bio pekar. Kad god bi ga ostavio samog u radnji, on je hleb razdavao siromasima, a osim po velikodušnosti, bio je poznat i po čudima koje je izvodio, od kojih se dva i danas pamte.

Prvo čudo ostvario je dok je još kao dečak živeo sa svojim roditeljima. Otac mu je bio pekar i kad god bi ga ostavio u prodavnici samog on je siromašnima delio hleb besplatno. Kad je saznao, otac se naljutio na njega, a Tihon mu je rekao da je te hlebove samo dao kao zajam Bogu i da će mu biti vraćeno stostruko… Otac se uverio u to onog trenutka kad je, do tada prazan ambar, zatekao prepun čistom pšenicom.

Drugo čudo se desilo kada je pokupio suve loze koje su bacili radnici u jednom vinogradu i posadio ih u svojoj bašti. Onda se pomolio Bogu da njegovom vinogradu podari darove: prvo, da se suve loze prime, puste koren i porastu; drugo, da njegov vinograd izobiluje rodom; treće, da grožđe bude slatko i korisno po zdravlje; četvrto, da grožđe u njegovom vinogradu sazreva ranije nego u drugim vinogradima. Već sutradan je video da su njegove molitve uslišene jer su se suve loze primile. Kad su počele da rastu iste godine su donele obilan rod.

Sveti Tihon umro je oko 425. godine, a SPC proslavlja ga 29. juna, a vernici danas molitve za zdravlje upućuju svecu sledećim rečima:

Molitva Svetom Tihonu:

Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Tihone. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading