HLEB SE ZARAĐUJE NA PAKLENOJ VRUĆINI: Mozak da provri, ali ko te pita - Evo kojim trikovima se služe radnici da bi pregurali naporan radni dan

Autor: Mihajlo Žilović

Vesti

20.06.2022

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Asfalteri, radnici u fast fudovima, pekarama i prodavci na pijacama kažu da je teško izdržati, ali da drugog izbora nemaju

HLEB SE ZARAĐUJE NA PAKLENOJ VRUĆINI: Mozak da provri, ali ko te pita - Evo kojim trikovima se služe radnici da bi pregurali naporan radni dan

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dok sedite i uživate u prijatnoj temperaturi, u svojim stanovima ispod klime koja je podešena na prijatnih 22 stepena, i ne slutite koliko je teško onima koji svakodnevno rade na visokim temperaturama. Mozak da provri, ali odmora nema. Što bi rekli u "Maratoncima": "Takav je poso, ni ja ga ne volim..."

Ekipa Srpskog telegrafa izašla je juče na vrele beogradske ulice tokom dosad najtoplijeg dana u godini. Prvo smo naišli na radnike koji menjaju deo kolovoza dok paklena temperatura udara iz asfalta i s neba.

- Mora da se radi, niko nas ne pita. Postalo nam je normalno i svakodnevno - kažu, ne želeći da se predstave jer, kako naglašavaju, njihove poslovođe to ne vole.

NAVIKA I OBAVEZA

Pekar Vladimir stoji pored pećnice koja je uključena na 100 stepeni.

- Rad bez klime u pekari je čista navika, pa kad dođu vrućine od preko 30 stepeni, nekako se naviknemo. Noći su mnogo hladnije, pa je tad pogodnije za rad. Sve do 10 sati nekako i izdržimo. Posle toga je nesnosno toplo. Navika i obaveza su nešto što nas održava i zbog čega i moramo da radimo - objašnjava Vladimir.

Republika

Foto: RHMZ/printscreen

Visoka temperatura

Na pijaci Zeleni venac prodavci nam govore isto: "Mora da se zaradi za hleb, ko te pita". Ispod natkrivenog dela je nesnosna vrućina, pleksiglas dodatno pojačava jaru s neba. Za jednom tezgom zatekli smo Mladena, koji prodaje garderobu, a subjektivni osećaj je 40 stepeni:

- Veoma je teško, ali smo primorani da radimo, bez obzira na sve. Da bih platio zakup i robu, ne mogu da biram vremenske prilike - sleže ramenima.

NAJGORE OKO TRI

Ništa nije lakše ni Ljiljani, koja prodaje giros u centru grada. Pitamo kako izdržava, a ona odgovara kroz smeh:

- Nikako! Ima 200 stepeni, ali navikla sam, pripremljena sam psihički, pa se više i ne obazirem na vrućinu. Imam hladne vode, pa mi ona pomaže lakše da savladam radni dan po ovakvom vremenu. Vrućina klizi sa svih strana, a ti moraš dalje. Najtoplije je oko tri sata i najteže mi tada bude da radim.

U Knez Mihailovoj, glavnom beogradskom šetalištu, na suncu se prže i prodavci kokica.

- Danas mi je prvi radni dan. Nije zasad teško, ne znam kako će biti kada bude veća vrućina. Kad je čovek zadovoljan, sve može da se prenebregne, uostalom, dobro podnosim vrućinu - kaže nam Mira.

Republika

Foto: Tanjug/A. PAP

Vrućina

Ispod suncobrana i pored sanduka sa sladoledom sedi prodavačica Dana:

- Teško je, ali moram da izdržim. Pripremim se i ne bude mi teško.

Psihološki trikovi

Ne poseduju sve radnje koje smo obišli klima-uređaje, ali se zaposleni nekako snalaze i imaju trik kako se rashladiti.

- Veoma je bitno za psihu da ne razmišljate o tome da vam je vruće - kažu naši sagovornici za koje ne važe preporuke lekara da se ostane kod kuće, uzima dosta tečnosti i izbegava najtopliji deo dana.

Leto zvanično počinje danas

Danas, tačno u 11.13, kalendarski počinje leto i trajaće do 23. septembra. U isto vreme, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Obdanica će danas biti najduža u godini, a noć najkraća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading