TEŠKA PROVOKACIJA: Glumac iz Bese usred Beograda optužio Srbiju za genocid, vređao i Handkea

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

12.06.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kroz predstavu koja pljuje austrijskog nobelovca srpski narod proglašen zločinačkim, a glumac optužbe ponovio i u beogradskim medijima.

TEŠKA PROVOKACIJA: Glumac iz Bese usred Beograda optužio Srbiju za genocid, vređao i Handkea

Foto: www.profimedia.rs

Arben Bajraktaraj (49), jedan od glavnih glumaca u srpskoj seriji "Besa", usred Beograda proglašava Srbe genocidnim narodom! Osim što nastupa u predstavi "Projekat Handke", u okviru festivala Hartekaft, dobio je i u nedeljniku Nin priliku da iznese čitavu lavinu antisrpskih optužbi.

Ovaj Albanac, rođen u Isniću kod Dečana, koji živi u Parizu, glumi u predstavi koja kroz osudu nobelovca Petera Handkea čitav naš narod proglašava zločinačkim, a sve koji se usude da ga brane negatorima genocida i, kako je doslovno rekao, banditima. Ostrvio se i na Francuze, koji ne prihvataju zapadnu verziju istorije, a očigledno je da mu samo srpske pare nisu gadne.

DOBIO TRI STRANE

- Pričom o Handkeu mi ne osuđujemo njega, mi pokazujemo kako je učestvovao u negiranju genocida i ratnih zločina. Pokazujemo taktike koje je koristio i u svemu tome nije sam, iza njega je mnogo drugih ljudi, zato on i dobija Nobelovu nagradu. Njegovo licemerje je ogledalo našeg vremena i u Francuskoj je sve više poricanja genocida. Tu je Patrik Beson, Rene Žerar, koji je pisao za Figaro. Oni su banda, zaista prava banda, i sada se malo plaše jer ne mogu otvoreno da podrže dragog prijatelja Putina, ali su tu - rekao je Arben, u seriji Dardan Beriša, za beogradski nedeljnik koji mu je ustupio čak tri strane.

U tom intervjuu on kaže da je u vreme njegovog odrastanja na Kosovu vladao srpski aparthejd, da Albancima nije bilo dozvoljeno da se školuju, da mu je sestra izbačena iz škole, a već u sledećoj rečenici demantuje samog sebe i kaže da je postojalo paralelno obrazovanje.

"OPASNA" ISTINA

Republika

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Peter Handke

- Handke i ta banda se kriju iza zavese slobode izražavanja i genijalnosti umetnosti. Ovo što mi činimo je zapravo čin otpora. To nije samo predstava, to je borba i mi biramo borbu. Niko nije postavio pitanje njihove odgovornosti, i dalje im se aplaudira. Ova banda o kojoj govorim ima otvorenu podršku desnih ekstremista, ima ih sve više širom Evrope koji koriste umetnike kao deo svoje ideologije, kao paravan - rekao je Bajraktaraj.

U najavi predstave se konstatuje da je Handke "konstruisao neistinitu i opasnu pripovest o događajima i činjenicama vezanim za ratove na prostoru bivše Jugoslavije" i postavlja pitanje "gde se završava sloboda govora za umetnika, a gde počinje potreba da bude politički svestan". Prostor u Šolakovom tabloidu Danas je dobio i autor ovog antisrpskog pamfleta Jeton Neziraj.

PISAC IM FAŠISTA

- Projekat se ne bavi Peterom Handkeom lično, već fenomenom koji on personifikuje. Ipak, dve nagrade ogromne svetske reputacije - najpre Ibzenova, a zatim i Nobelova, nekako su definisale "Handke problem" kao veliki i značajan. Lično verujem da su dva žirija obe ove nagrade postupili kao dve grupe nordijskih budala. Nas ne interesuje Handke kao pisac, već kao simbol situacije kada se u ime "slobode govora" nagrađuje fašizam - rekao je autor predstave.

Rediteljka Bljerta Neziraj se samo nadovezala, sipajući teške optužbe protiv Srba:

- U "Projektu Handke" pitanja koja postavljamo ne ostavljamo bez odgovora jer bi to bilo licemerno. Jasno smo se pozicionirali protiv pisca koji je svojim radom i javnim istupanjem pregazio žrtve rata i bol nevinih ljudi, baš kao ljuti ratni kriminalac.

Šta su sve Albanci izjavili

  • na Kosovu je vladao srpski aparthejd
  • Handke, braneći Srbe, negira genocid
  • nobelovca nazvali fašistom
  • prozvali ga da je ratni kriminalac
  • one koji su ga nagradili nazvali budalama

Menjali scenario da prihvati ulogu!

U intervjuu Ninu Arben je rekao da je jedva prihvatio ulogu u "Besi" i to tek kada je scenario izmenjen.

- Producentkinja Tea Korolija je sela u avion i došla u Pariz. Preuzeo sam veliki rizik, ali je ona održala reč. Uspeli smo da sredimo scenario da bude manje-više prihvatljiv.

Antisrpski pokrovitelji

Hartefakt, čiji je direktor Andrej Nosov, ima čitav niz pokrovitelja koji su istaknuti i na zvaničnom sajtu ovog festivala. Ova organizacija takođe tvrdi da "osnažuje kritičku svest i stvara slobodno demokratsko društvo", verovatno po svim drugim merilima, osim srpskim.

Među njima su američka, holandska i švajcarska ambasada, Fond za otvoreno društvo, Fond za humanitarno pravo, dve organizacije koje imaju izrazito antisrpske stavove, kao i Fondacija "Hajnrih Bel", Evroprajd 2022...

Bez naših glumaca i predstavi

Zanimljivo je da, za razliku od srpske serije "Besa", u kojoj glumi nekolicina albanskih glumaca, u "Projektu Handke" nije bilo mesta ni za jednog iz Srbije.

Osim Arbena Bajraktaraja, tu su Ejla Bavćić iz BiH, Adrian Morina i Verona Kodža sa Kosova, Italijan Klaus Martini i Crnogorka Anja Drljević.

REAGOVANJA

DRAGOSLAV BOKAN, REŽISER: Razapinju nas na krst

Republika

Foto: Printscreen

Dragoslav Bokan

Mi živimo u post-Jugoslaviji i eks-Jugoslaviji i moraće da prođe još mnogo vremena da počnemo da živimo u Srbiji. Mi živimo u međuvremenu u kojem ništa nije kao u drugim državama u regiji, ništa nije ni logično ni moralno ni na našu korist kada je reč o kulturi. Gde i dalje preovlađuju jugoslovenski, antisrpski, kvazihumanistički koncepti u kojem sve što ima veze sa nama, pa makar to bio Peter Handke, razapinje se na krst, a za razliku od toga mi ne smemo da pisnemo ni kada je reč o najvećim prekršajima morala, ljudskosti, istine od drugih naroda u regiona.

MUHAREM BAZDULJ, PISAC: Hajka počela posle Nobela

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Muharem Bazdulj

Predstavu nisam gledao, ali, po svemu što sam pročitao, reč je o pokušaju da se satanizacija Handkea od regionalne koalicije politikanata koji glume umetnike nastavi. Mnoga imena u i oko predstave poznata su mi još iz vremena hajke neposredno nakon objave vesti da je Handke dobio Nobelovu nagradu i, u tom smislu, nisam iznenađen. Oni se zapravo pokušavaju očešati o Handkeovu slavu i umetničku harizmu.

Mislim ipak da je odlično što je Beograd otvoren i za ovakve umetničke vizije. Koliko znam, producenti ove predstave u Prištini se bave i izdavaštvom. Čisto sumnjam, međutim, da će objaviti neku Handkeovu knjigu na albanskom, "Kukavice iz Velike Hoče", recimo, redak primer da se neki književni nobelovac u svojoj prozi bavi temama i geografijom Kosova.

PREDRAG GAGA ANTONIJEVIĆ, REDITELJ: Nek naprave predstavu o vađenju organa

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Predrag Gaga Antonijević

Handke je čovek koji je dokazao ko su Srbi i uprkos toj zapadnoj retorici našao način da Srbe i srpske žrtve podrži u teškim trenucima. Očekujem da će neki beogradski krugovi jedva dočekati da tu predstavu pozovu i na festival Mirdita. Mi stalno glumimo neku vrstu širine, razumevanje, dok ostali guraju neku drugačiju priču i narativ. Treba postaviti pitanje dokle više. Ja jesam za saradnju, ali ne ako ona podrazumeva da od njih stalno dolazi nešto što je na našu štetu i protiv nas, a mi nemamo pravo ništa da kažemo. Što oni ne naprave neku predstavu o vađenju organa, ali sumnjam da bi ona mogla da bude izvedena u Prištini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Vasilija

12.06.2022 19:48

Kakvu to oni demokratiju propovedaju kad su poput nacista za vreme drugog svetskog rata. Sve sto nije sa njima - protiv njih je i nije niceg vredno. U demokratiji vazi pravilo medjusobnog postovanja i uvazavanja a ovo meni lici na 1939 godinu ne na 2022. Antisrpskom politikom udaraju po nama ali, nase pare uzimaju, to im nije prljavo. Fujjjjjjjjjj... - Mi smo krivi sto takvima dajemo prostor, vreme i pare.

Odgovori 20 3
Mumi

12.06.2022 20:00

Ako, ako i treba kad smo ovce. Spomenik da mu se digne i pride svi mediji da objave njegove mudrosti. Sramota, OVO JE SRBIJA. Ne dam da svaka gologuzija dodje i pljuje nas. Gde ste Srbi koji dozvoljavate sve ovo. Sramite se, nije ovo samo vasa drzava.

Odgovori 23 1
Ivan Kosancic

12.06.2022 20:38

Арбане, кад се будемо враћали ма КиМ објаснићемо вам све што није јасно а иде време за повратак

Odgovori 17 2
Neko tamo

12.06.2022 21:20

Prco mamu onom ko ga je doveo u Srbiju....mrršššššš balegari

Odgovori 21 0