Srpski turisti NAŠLI NAČIN da doakaju Grcima: Kupe daljinski, pa pale KLIMU!

Autor:

Vesti

11.06.2022

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Univerzalni upravljač je rešenje kada gazda apartmana iščupa rashladni uređaj iz struje

Srpski turisti NAŠLI NAČIN da doakaju Grcima: Kupe daljinski, pa pale KLIMU!

Foto: Shutterstock, Pixabay

Kada smo ušli u apartman u Grčkoj, samo što se nismo šlogirali. Na vrhu zida, kod plafona, zjapila je rupa na mestu gde bi trebalo da bude klima...

Beograđanin Srđan Gavrilović (34) za Srpski telegraf i Republiku priča svoje iskustvo iz Paralije, grčkog letovališta u kom je proveo prethodnih sedam dana. Vratio se kući, kaže, jedva čekajući da ispriča šta se njemu i devojci dogodilo.

NASAMARILI GA

Grk, vlasnik apartmana, demontirao je klimu iz soba gostiju koji nisu želeli da doplate za njenu upotrebu sedam evra dnevno. A zašto je to uradio? Pa zato što su mu, kako je sam rekao Srđanu, prošle godine Srbi doakali tako što su u Beogradu kupili i poneli na more univerzalne daljinske upravljače za klime i tako klime u njihovim sobama palili i gasili kako im se ćefne iako su gazde sklonile daljinske. Teško je, uostalom, nadmudriti naše ljude.

Republika

Foto: Republika

Grčka

- Sve nam je gazda lepo objasnio, zamolio nas da se ne ljutimo, da ne sumnja da smo mi od tih koji bi na takav način da ga prevare, ali je jednostavno skinuo klima-uređaje iz svih apartmana u kojima su gosti koji nisu doplatili za njihovo korišćenje. Tvrdi da je prošle godine urnisan pošto je struja u Grčkoj skupa, jedva je izmirio sve račune. Tek negde početkom septembra shvatio je da je nasamaren - opisuje naš sagovornik.

MNOGO SKUPLJE

Da je ovo istina, potvrdio je i Aleksandar Seničić, prvi čovek Nacionalne organizacije turističkih agencija ("Juta"). On je, gostujući u jutarnjem programu jedne televizije, istakao da su aranžmani zbog svega što se dešava poskupeli, objasnio uslove kada agencija može da traži doplatu na ime avio-karata zbog poskupljenja kerozina, te se dotakao i klima-uređaja.

- Znate kako su radili naši ljudi. Kupe kod Kineza one univerzalne daljinske upravljače i tako pale klimu. Zato su sada vlasnici smeštaja u Grčkoj počeli da izvlače te uređaje potpuno iz struje - pojasnio je kroz smeh Seničić.

On je naglasio da postoje aranžmani kod kojih je korišćenje klime uključeno u cenu, ali da u većini slučajeva nije tako.

- Ipak, moramo imati u vidu da je električna energija u Grčkoj znatno skuplja nego kod nas - izjavio je Seničić.

Seničić: Kupe kod Kineza univerzalne daljinske, pa pale klimu

- Šokirali smo se kada smo u apartmanu videli rupu u zidu umesto klime - kaže Srđan iz Beograda.

Čuvena priča o paprikama

Nisu klima-uređaji jedino što muči vlasnike smeštaja u Grčkoj kad su Srbi u pitanju.

Već je, naime, poprimila razmere urbane legende čuvena priča o pečenju paprika za ajvar. Da je bilo takvih slučajeva da naši turisti usput, na putu ka moru, kupe velike količine paprika, pa raspale vatru i peku ih u dvorištu ispred apartmana, koristeći struju domaćina, verovatno jeste. Ipak, da je to u tolikoj meri kao što se misli - svakako nije.

Od pet do deset evra dnevno

Do prošle godine cena korišćenja klime u smeštaju u Grčkoj bila je najčešće pet evra dnevno. Ove sezone, međutim, kod mnogih domaćina to je sedam ili čak deset evra na dnevnom nivou. Razlog je jasan, energetska kriza i poskupljenja, koji drmaju celu planetu, pa i Grčku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading