Grad veličine lešnika se sručio na Arilje, malinari u strahu! RHMZ izdao hitno upozorenje!

Autor: Republika

Vesti

06.06.2022

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jaki pljuskovi propraćeni grmljavinom, kratkotrajna pojava grada i pojačan vetar mogući su na području Šumadijskog okruga, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Grad veličine lešnika se sručio na Arilje, malinari u strahu! RHMZ izdao hitno upozorenje!

Foto: Tanjug/J. Pap, R. Prelić

RHMZ izdao hitno upozorenje

U ivanjičkom kraju od nedelje uveče besni nevreme, a grad veličine lešnika padao je 15 minuta bez prekida.

Ova vremenska nepogoda u velikoj meri je oštetila rod maline, zbog čega su stanovnici ovog dela Srbije, poznatog po "crvenom zlatu", veoma zabrinuti.

- Daj Bože da malina prođe bez velikih posledica. Sinoć je nevreme zahvatilo ariljski kraj, ali grad je kratko padao. Jedino se veća količina sručila u Stupčevićima. Sada, ovaj grad pada na širem području. I ovo ne može da prođe bez štete, kolika je, videće se čim prođe nevreme - navela je Tanja D. iz Arilja za Informer.

Na izrazitu vremensku nestabilnost upozorio je RHMZ, kao i na čestu pojavu olujno - gradonosnih oblaka.

- Još nismo "pregurali" trećinu sezone odbrane od grada, a već je utrošeno rekordnih 4684 rakete, što nije zapamćeno u istoriji. Potrošeno je za 1395 raketa više nego što je bila ukupna potrošnja u 2015. godini. Samo za poslednja tri uzastopna dana ispaljeno je 2759 raketa, što do sada nije zabeleženo. Na dan 10. juna ispaljeno je preko 1200 protivgradnih raketa sa 284 protivgradne stanice, što je rekordna količina raketa ispaljenih u jednom danu. Vrednost do sada ispaljenih raketa, za jedan mesec i 25 dana ovogodišnje protivgradne sezone, je 1,5 miliona evra - navodi se u saopštenju RHMZ.

Hidrometeorološki zavod upravo je izdao i hitno upozorenje da će u narednih sat vremena na potezu između Grocke i S. Palanke biti lokalne pojava jakih pljuskova kiše sa grmljavinom, pojavom grada i pojačanim vetrom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading