LUBENICE MOGU DA RAZORE ORGANIZAM! Srpska doktorka upozorava: Izazivaju tegobe, glavobolju i zbunjenost, a sve to zbog jedne supstance!

Autor:

Lifestyle

06.06.2022

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Naročito su ugroženi stariji i deca

LUBENICE MOGU DA RAZORE ORGANIZAM! Srpska doktorka upozorava: Izazivaju tegobe, glavobolju i zbunjenost, a sve to zbog jedne supstance!

Foto: pixabay.com

Stigli su vreli dani, a sa njima i naša želja da se osvežimo i rashladimo. Ako ste na pijaci ili prodavnici već videli lubenice, budite vrlo oprezni - rane lubenice se nikako ne preporučuju svakome jer mogu da budu opasne po zdravlje. Izazivaju stomačne tegobe, ali čak i glavobolju i zbunjenost, a sve to zbog jedne supstance koju sadrže.

- Zna se kada je vreme za lubenice, sačekajte početak avgusta da počnete da ih konzumirate. Uzgajivači koriste veće količine azotnih materija i veštačko đubrivo zbog čega lubenice sadrže mnogo nitrata, daleko više od preporučene doze - rekla je doktorka i objasnila kakvo dejstvo će ta materija imati na telo.

Foto: pixabay.com

Lubenica

- Oni se procesom varenja pretvaraju u druge supstance i na kraju nitozamin, koji će posle par sati nakon konzumacije izazvati tegobe. Prvo će biti stomačne, bol, mučnina, povraćanje ili dijareja, ali kod pojedinih ljudi može doći i do pospanosti, glavobolje i konfuzije. To se dešava jer nitozamin umanjuje sposobnost transporta kiseonika do ćelija - upozorila je ona.

Naročito su ugroženi stariji i deca, koja zbog manje telesne težine brže osete štetno dejstvo nitozamina. Doktorka je posavetovala i hronične bolesnike koji uzimaju terapiju da pripaze sa ranim lubenicama, jer njihovi lekovi u kombinaciji sa azotnim materijama mogu da izazovu neželjene reakcije u organizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading