Nacionalni mesec mentalnog zdravlja! Lončar: Stvari neće da se reše same od sebe!

Autor: Republika

Vesti

01.06.2022

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici zdravstvenih ustanova, koje se bave mentalnim zdravljem, danas su zvanično proglasili jun za Nacionalni mesec mentalnog zdravlja u Srbiji, tokom kojeg će se promovisati značaj očuvanja mentalnog zdravlja.

Nacionalni mesec mentalnog zdravlja! Lončar: Stvari neće da se reše same od sebe!

Foto: Ministarstvo zdravlja

Lončar je rekao da je takva odluka usledila nakon teškog perioda koji traje duže od dve godine, od izbijanja pandemije virusa korona, a koji je uticao na mentalno zdravlje građana.

- Ne treba da se pravimo kao da se ništa ne dešava i da očekujemo da će neke stvari da se reše same od sebe - ukazao je ministar.

Kako je rekao, nakon korone, usledio je rat u Ukrajini, koji sve opterećuje, zatim i majmunske boginje, što izaziva stres kod ljudi da li će biti hrane, grejanja... što sve utiče na mentalno zdravlje, i mladih i starih.

- Ne možemo da žmurimo pred vestima koje nas svaki dan zatrpavaju, takve vesti nas sve uznemire, i zato sam pozvao najstručnije ljude koji se bave mentalnim zdravljem da vidimo šta možemo da uradimo da pomognemo svima - rekao je Lončar.

Dodao je da će Ministarstvo zdravlja sa stručnjacima iz te oblasti uraditi sve kako bi se značaj očuvanja mentalnog zdravlja približio građanima.

- Zato smo doneli odluku da jun bude Nacionalni mesec mentalnog zdravlja. Prvi put u Srbiji će ceo mesec biti posvećen mentalnom zdravlju, a to znači da će se uklučiti svi domaći stručnjaci, kao i sve ustanove kako bi promovisali šta je to mentalno zdravlje i da to nije sramota, da ne moraju građani da budu bolesni da bi se posavetovali sa stručnjacima - ukazao je Lončar.

Dodao je da će biti napravljeni timovi stručnjaka i u Domovima zdravlja, kako bi sa lekarima opšte prakse radili na tome kada da posumnjaju, kako da dijagnostikuju i da znaju šta u tom momentu da rade sa takvim pacijentima.

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

Sastanak u ministarstvu zdravlja

Lončar je ukazao da je problem i što veliki broj pacijenata koji dođe do psihijatrijskog lečenja, to lečenje iz nekog razloga ne nastavi.

- Najneophodnije je raditi sa decom i mladima kako bismo im stvorili pravu sliku o mentalnom zdravlju, ali i da utičemo na starije koji nemaju dovoljno znanja o psihologiji. To ne znači da ćemo menjati nečije mišljenje, već ćemo samo da ih edukujemo kako da pristupe problemu - istakao je ministar.

Lončar je apelovao na medije da se posvete problemu mentalnog zdravlja kroz promociju i stručne savete.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić zahvalila je ministru što je prepoznao značaj problema mentalnog zdravlja.

- Bez mentalnog zdravlja nema kvaliteta života - naglasila je ona.

Ako se vratimo u 2020. godinu, vidimo da su tokom korone oboleli svi oni koji su imali predispozicije da obole od raznih mentalnih poremećaja, pa je stres samo to ubrzao i tada smo imali najveći porast javljanja u ustanove za mentalno zdravlje, dodala je Stašević Karličić.

- Cilj nam je da popravimo i približimo ljude sa znajčajem mentalnog zdravlja, te da znaju da svakog dana mogu dobiti pomoć, 24 časa dnevno, od primarne do tercijarne zdravstvene zaštite - poručila je.

U Srbiji je urađena prva Nacionalna studija o proceni mentalnog zdravlja, a rezultati pokazuju da u ovom trenutku 15,2 odsto stanovništva ispunjava kriterijume nekog psihičkog poremećaja, ukzala je dr Milica Pejović Milovančević sa Instituta za mentalno zdravlje.

Važno je, kaže, da je to prva nacionalna studija, a da su rađene različite procene mentalnog zdravlja tokom pandemije, ali i početkom ove godine.

- Za nas je bilo iznenađujuće da depresiju ima oko 2,2 odsto stanovništva, anksiozne poremećaje 1,8 odsto, a najčešći problem u Srbiji je zloupotreba alkohola - 7,2 odsto stanovništva - navela je.

Dodala je da se naši rezultati ne razlikuju od evropskih i svetskih rezultata gde ti procenti idu od 10-18 odsto.

- Značajno je da naša studija nije pokazala pad kvaliteta života tokom pandemije - rekla je Pejović Milovančević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading