PREKINUTA REKREATIVNA NASTAVA! Čak 137 dece iz iste beogradske škole zaraženo norovirusom

Autor:

Vesti

23.05.2022

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Čak 137 dece i troje nastavika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji. Nekoliko učenika je imalo i temperaturu, a agencija i škola u kontaktu su sa nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu.

PREKINUTA REKREATIVNA NASTAVA! Čak 137 dece iz iste beogradske škole zaraženo norovirusom

Foto: Printscreen/Instagram/StratcomCentre

Učenici 3. i 4. razreda boravili su u Sokobanji do 15. maja, kada su se zbog tegoba vratili kući.

Kako su kazali roditelji, deca su najpre počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije delovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu.

Kako su objasnili u školi, reč je o stomačnom virusu, agencija je odmah kontaktirala Zavod za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara, ali pošto su se deca vratila u Beograd i pošto je bilo potrebno da se uzme još biološkog materijala za analizu, slučaj je preuzeo beogradski Zavod za javno zdravlje, piše Telegraf.

Tanjug/AP

Laboratorija

- Izolovan je stomačni virus, Zavod za javno zdravlje je uzrokovao biološki materijal neke dece i pronađen je noro virus. Aagencija se obratila "Timoku", to je institut iz Zaječara, koji je prosledio sve GZJZ iz Bulevara despota Stefana. Bili smo u kontaktu s njima non-stop, dostavili imena dece koja su imala simptome. Oni će to dalje proslediti Zavodu u Zaječaru, pa će oni preduzeti mere iz svoje nadležnosti. Tokom celog dana smo u četvrtak i petak bili u kontaktu sa Zavodom - objasnili su u školi.

Norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća.

Ovaj virus uzrokuje stomačni grip, odnosno gastroenteritis.

Simptomi infekcije su muka i povraćanje, kao i proliv i stomačni grčevi. Moguća je i blaža groznica, kao i glavobolja, bol u mišićima, osećaj hladnoće.

Priroda bolesti je takva da je klinička slika burna i počinje iznenada. Srećom, bolest traje svega jedan do dva dana, a kod dece je povraćanje izraženije nego kod odraslih.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading