OVE BOLESTI TRENUTNO VREBAJU DECU! Jedna se već gubi, ali zbog ostalih su roditelji u velikom STRAHU

Autor:

Vesti

06.05.2022

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kovid 19 se slučajno otkriva kod dece, a hepatitis nepoznatog porekla zbog kojeg se ispituje dečak od 9 godina na Institutu za majku i dete u Beogradu, još nije registrovan u Srbiji

OVE BOLESTI TRENUTNO VREBAJU DECU! Jedna se već gubi, ali zbog ostalih su roditelji u velikom STRAHU

Foto: pixabay.com

Roditelji u svetu strahuju od hepatitisa nepoznatog porekla, zbog kojeg se u Srbiji, na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" ispituje jedan dečak od 9 godina, a za to vreme mališani se bore i sa drugim bolestima koje trenutno vrebaju decu predškolskog i školskog uzrasta. Trenutno, kako kažu lekari za Telegraf, deca "pate" od alergija na polen, astme, stomačnih virusa, ovčijih boginja i koprivnjače na jagode. Kovida 19 gotovo da nema, osim sporadičnih slučajno otkrivenih. 

Dok se čekaju analize i krajnji sud da li dečak koji je hospitalizovan na Institutu ima hepatitis koji je registrovan kod dece u skoro 20 zemalja, prim. dr sc. med dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu kaže za Telegraf.rs da u Beogradu nema registrovano ovo oboljenje.

Republika

Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane

Ispitivanje

Prema dostupnim podacima među decom iz Beograda nema registrovanih slučajeva obolevanja od hepatitisa nepoznatog porekla - kaže dr Maris za Telegraf.rs.

Najteže deci koja imaju astmu

Pedijatar Saša Milićević kaže da su sada kod dece najčešće alergije na polen trava i drveća, a pored njih astma, stomačni virus, varičele i koprivnjača zbog jagoda.

Sada su najizraženiji poleni drveća i poleni trava, pa decu, koja imaju alergijsku kijavicu sada muči učestalo kijanje i svrab u očima, a oni koji imaju astmu imaju malo jače simptome. Pored kijanja i svraba u očima imaju i sviranje u grudima - objašnjava dr Milićević.

Dodaje da ima dosta i stomačnih virusa.

Republika

Foto: Printscreen/Instagram/StratcomCentre

Dete

To su rotavirus i adenovirus. Adenovirus izaziva i hepatitis nepoznatog porekla, ali ne radi se o tom, već o virusu koji izaziva samo prolive. Ima dosta i varičele, ovčijih boginja. One kod dece prolaze bez problema, jedino kod starijih osoba mogu da naprave komplikacije u smislu upale puća ili, ne daj Bože, upale moždanih struktura, ali je to relativno retko. Osim toga ima i prilično pacijenata koji reaguju koprivnjačom na jagode, koje su sada aktuelne - navodi sagovornik.

Korona virus se slučajno otkriva

Napominje da hepatitis nepoznatog uzročnika još nije dokazan kod dečaka koji je na Institutu za majku i dete, a kada je reč o kovidu, kaže da je sve ređi i da se slučajno otkriva.

Hepatitis još nije dokazano još se rade analize još nije dokazano da je ovo uzročnik.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Boginje

- Kovid je sporadičan među decom. Radi se obično o deci koja treba da putuju, urade test zbog putovanja, i onda im se slučajno otkrije da imaju koronu. Međutim, kada gledamo simptomatologiju, sve ih je manje i manje. Ne možemo da kažemo da kovida nema, ali je veoma redak. Dakle sad su najzastupljeniji alergija, astma, stomačni virus, koprivnjača zbog jagoda i varičele - naglašava dr Milićević.

I dr Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi da je među decom predškolskog i školskog uzrasta trenutno najviše zastupljeno nekoliko oboljenja.

- Najviše su zastupljene varičela, akutne respiratorne infekcije, gastroenteritisi uzrokovani stomačnim virusima a najčešće noro virusom i rota virusom, i streptokokni faringitis i tonzilitis - navodi dr Maris za Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading