AJMOOO, PUN GAS ZA MALOG VUKANA! Danas je poslednji dan za prikupljanje sredstava, nedostaje još samo 176.000 poruka

Autor: Republika

Vesti

17.05.2022

06:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Raste euforija kako se približavamo cilju.

AJMOOO, PUN GAS ZA MALOG VUKANA! Danas je poslednji dan za prikupljanje sredstava, nedostaje još samo 176.000 poruka

Foto: Printscreen/Budi human

Vukan Stoiljković

Danas je poslednji dan za prikupljanje novca za devetomesečnog Vukana Stoljkovića iz Vranja, koji se sprema za put u Budimpeštu. Reč je o dečaku rođenom sa spinalnom mišićnom atrofijom, za čije lečenje u inostranstvu treba 2,5 miliona evra. Dobra vest je da je najveći deo novca prikupljen. Loša – da nije prikupljeno sve. Druga dobra vest je da još ima vremena da se taj novac prikupi.

Vukanova majka Ivana nedavno je pozvala da se novac iz kutija sa donacijama slije na Vukanov račun. Kaže nam da se cifra menja i povećava, a juče je falilo oko 176.000 SMS poruka.

Ipak, sa čujnim optimizmom u glasu, tročlana porodica Stoiljković sprema se za put u Mađarsku.

Dobro smo, držimo se. Raste euforija kako se približavamo cilju. Nestaje ona briga ogromna, vredna 2,5 miliona evra – kaže mama Ivana kroz glasan osmeh, prevazišavši čuđenje i nevericu: – Nenormalno je bilo na početku kad smo krenuli, delovalo je nemoguće da skupimo toliki novac. Hvala dragom bogu da živimo u ovakvoj zemlji gde ima zaista mnogo humanih ljudi.

I dalje se zahvaljujući bogu i ljudima, kaže da je im je pao kamen sa srca, te da veruje da će sav novac biti prikupljen.

Mnogo je lakše, najiskrenije kažem. Kad znate da postoji termin, da idete za koji dan, da kreće lečenje. Nema više onog straha – opisuje svoje uzbuđenje.

Crtać za veselu bebu

U trenutku razgovora iz doma Stoiljkovića dopire muzika.

-To Vuki gleda crtani. Vežba na svojoj spravici za nogice i gleda crtani.

Ivana kaže da je prema okolnostima njihov sin začuđujuće dobro. Zna kakve su sve komplikacije moguće i oseća veliku zahvalnost zbog toga što Vukan sam jede, diše i pomera se.

Daleko je on od zdravog deteta, ali kakva je bolest u pitanju, može da pokosi decu već u stomaku – kaže dodajući da ruke i glavu sam pokreće, te da mrda i nogicama: – Znači da su svi nervi živi za sada, iskreno se nadamo i neuroni. To je ključno kod ove bolesti. Kad se primi terapija, to što je preživelo, to će sigurno biti dobro.

Nada se da će u nekom narednom razgovoru moći da nam kaže “da je baš super”.

– To je ogroman plus. Ima devet meseci, a bez genske terapije postiže sve to – navodi dodajući da je i spinrazu, lek koji je dostupan u Srbiji, primio kasno, jer su se i simptomi kasno ispoljili.

Inače, u GAK “Narodni front” pokrenut je pilot-pojekat neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju. To znači da će svako dete koje se rodi u tom porodilištu, ukoliko majka da pristanak, moći da bude testirano na ovu bolest. Krv se vadi u porodilištu, a uzorak se testira na Biološkom fakultetu. Ideja je da se eventualno obolela deca otkriju na rođenju, kako bi dobili terapiju pre ispoljavanja simptoma. U tom slučaju, izvesno je, govorili su lekari za Telegraf.rs, da ta deca izrastu u potpuno zdravu.

Na taj način bi se stalo na kraj trci sa vremenom i stresu roditelja, koji zavise od tuđe milosti. Deca bi, rekli su stručnjaci, svakako imala genetsku mutaciju koja izaziva oboljenje, ali do obolevanja ne bi došlo. Deca obolela od ove inače teške neuromišićne nasledne bolesti gutala bi, disala i kretala se samostalno, kao ostala zdrava deca.

Vukanu možemo da pomognemo:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1239 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1239 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381533-66

Uplatom na devizni račun: 160600000138150165

IBAN: RS35160600000138150165

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Komentari (0)

Loading