ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE U SRBIJI: Sve više depresivne omladine, sa alkoholom i cigarama počinju već u OSNOVNOJ ŠKOLI

Autor:

Vesti

27.04.2022

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao uzroci nasilja prepoznati su loši porodični odnosi, blaga kaznena politika i odsustvo važnih društvenih vrednosti.

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE U SRBIJI: Sve više depresivne omladine, sa alkoholom i cigarama počinju već u OSNOVNOJ ŠKOLI

Foto: pexels.com

Više od dve trećine omladinaca oseća simptome anksioznosti, a čak polovina mladih osoba misli da ima simptome umerene ili teške depresije. Trećina mladih od 15 do 30 godina su aktivni pušači,iše od trećine tinejdžera je pretrpelo fizičko i digitalno nasilje, a skoro tri četvrtine verbalno, pokazali su rezultati istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije, koje se bavilo bezbednošću i zdravljem mladih.

Naime, kao uzroci nasilja prepoznati su loši porodični odnosi, blaga kaznena politika i odsustvo važnih društvenih vrednosti, a kada je reč o zdravlju, najgore su ocenjeni stres na poslu i tokom obrazovanja, neredovna fizička aktivnost, ali i stanje životne sredine.

Novina: Seksualno nasilje

Republika

Foto: Profimedia

Foto: Ilustracija

Imajući u vidu društveni i politički kontekst posle pokretanja inicijative #nisam prijavila, koja je ohrabrila neke mlade žene da istupe, procenili smo da je dobro da se i tome govori. Svi znaju koliko je seksualno nasilje s jedne strane teško dokazivo, a s druge, koliko nosi stigme i različitih pritisaka za mladu osobu koja odluči da to prijavi.

Određeni pomaci postoje, ali ipak društvo ne ohrabruje previše. Najbolja prevencija bi bila adekvatna kaznena politika, a kazna za nasilnika je u ovom trenutku možda najteže dostižna procedura s obzirom na trajanje procesa. Mlade žene zato nisu ohrabrene da uđu u to, tako da, nažalost, počinioci najčešeće prođu nekažnjeno.

Miljana Pejić, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije rekla je da je njihov godišnji izveštaj o bezbednosti mladih, prvi put od 2017. godine - od kada se radi, uključio i anketu o njihovom zdravlju.

- Urađen je prema reprezentativnom istraživanju više od 1.000 ispitanika, uzrasnih grupa od 15 do 30 godina. Uključio je mlade iz svih regiona Srbije, kao i ravnopravnu zastupljena oba pola. Uzroci nasilja su loši porodični odnosi, loša kaznena politika, pad i odsustvo društvenih vrednosti u zemlji, sveprisutnost i relativizacija nasilja u medijima. Najveći broj ispitanika se izjasnio da je pretrepo verbalno, digitalno nasilje kao relativno nov vid nasilja, naročito među mlađim uzrasnim grupama, izrazito je dominantan i važan za rešavanje - kaže Pejićeva za Radio Beograd 1, prenosi Kurir.

Međutim, čak 66 odsto ispitanika je izjavilo da su doživeli neki vid diskriminacije, a najveći broj među njima da je to bila diskriminacija na osnovu godina.

- Trećina mladih se osetila diskriminisano zbog neke lične karakteristike - rase, nacionalnosti, pola, identiteta, seksualne orijentacije, što sve doprinosi osećaju nebezbednosti i najčešće njihovoj želji da napuste svoju sredinu.

Prema njenim rečima polovina mladih je prvo alkoholno piće konzumirala već tokom osnovne škole, a četrdesetak odsto tokom srednje.

- Više od polovine ispitanika je izjavilo da je probalo cigarete, a svaka peta mlada osoba je to uradila, ponovo, tokom osnovne škole. Trećina mladih od 15 do 30 godina su aktivni pušači, zbog čega se može zaključiti da određene loše životne stilove i navike mladi stiču mnogo pre takozvane donje granice mladosti - praktično kao deca.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading