PALA GLAVA PRIJATELJSTVU DVA NARODA: Ukrajinci srušili spomenik - uništen simbol bratskog odnosa Ukrajine i Rusije! (VIDEO)

Autor:

Svet

27.04.2022

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vlasti srušile su spomenik u Kijevu iz sovjetskog doba, koji je bio simbol ukrajinsko-ruskog prijateljstava.

PALA GLAVA PRIJATELJSTVU DVA NARODA: Ukrajinci srušili spomenik - uništen simbol bratskog odnosa Ukrajine i Rusije! (VIDEO)

Foto: printscreen/Telegram

Bronzana statua od osam metara, podignuta 1982. godine u znak sećanja na 60. godišnjicu SSSR, srušena je u prestonici Ukrajine. Statua prikazuje ukrajinskog i ruskog radnika na postolju, koji zajedno drže sovjetski orden prijateljstva, prenosi Rojters.

- Rušenje spomenika je odgovor na napad Rusije na Ukrajinu! Prvo je statua ruskog radnika izgubila glavu kada su pokušali da podignu skulpturu. Zatim su pokušali da poseku postolje na koje su bile postavljene figure. Ispostavilo se i da je teško. Ali stručnjaci su pronašli izlaz - presekli temelj spomenika. Bukvalno, iskorenjena i uklonjena skulptura! - napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Predložio je da se Slavoluk "prijateljstva naroda" preimenuje u Slavoluk "slobode ukrajinskog naroda" zbog, kako je rekao:

- invazije Rusije na Ukrajinu.

- Sada vidimo šta je to 'prijateljstvo' - uništavanje ukrajinskih gradova... ubijanje desetina hiljada ljudi. Uveren sam da takav spomenik sada ima potpuno drugačije značenje - rekao je gradonačelnik Kijeva.

U toku rušenja spomenika, oko 100 ljudi uzvikivalo je "slava Ukrajini".

Kličko je najavio da planiraju i da sruše još spomenika i znakova vezanih za Sovjetski Savez i Rusiju u prestonici, kao i da će preimenovati više od 460 ulica.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading