SVE VIŠE ŠKOLA U SRBIJI PLANIRA ZABRANU TELEFONA: Nema više Instagrama i igrica na časovima, niti selfija u toaletima

Autor:

Vesti

19.04.2022

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke su ovo ograničenje već uvele.

SVE VIŠE ŠKOLA U SRBIJI PLANIRA ZABRANU TELEFONA: Nema više Instagrama i igrica na časovima, niti selfija u toaletima

Foto: pixabay.com

Nakon što su dve osnovne škole u Požarevcu i Prokuplju u martu zabranile korišćenje mobilnih telefona u školi, to bi mogle da urade i osnovne škole u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Direktori osnovnih škola širom Srbije se raspituju kakve reakcije je izazvalo uvođenje ove odluke, te kako bi i oni mogli da uvedu i sprovedu odluku u svojim školama, kaže za Kurir Ivana Joksimović, direktorka Osnovne škole "Dositej Obradović" u Požarevcu, koja je prva zabranila korišćenje mobilnih uređaja u školi, navodi Kurir.

Inicijativa roditelja

Naime, od 7. marta u požarevačkoj školi đaci telefone ostavljaju u učioničkim ormarima koji su pod ključem. Nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda je u obavezi da zaključa telefone i ključ odlaže u zbornicu.

Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa otključava ormar i učenici uzimaju telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji odlažu u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije. Nakon dve nedelje ovaj dobar primer prosvetara je prihvatila i Osnovna škola "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju.

Ivana Joksimović, direktorka Osnovne škole "Dositej Obradović", kaže za Kurir da, otkad je odluka o nekorišćenju mobilnih telefona stupila na snagu u školi, roditelji, učenici, ali i direktori drugih škola širom Srbije imaju samo reči hvale i uveliko se raspituju kako oni to mogu da sprovedu u svojim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

- Poručujemo im da svi treba da slede naš primer. Da u okviru škole pronađu način kako to da izvedu. Najbitnije je da roditelji budu saglasni sa tim. Kod nas je ova odluka stupila na snagu isključivo na inicijativu roditelja. Dakle i roditelji ostalih učenika treba da prepoznaju značaj ove odluke koja će biti na snazi i naredne školske godine - kaže Joksimovićeva.

Sprečena zloupotreba

- Zasad je naš primer sledila samo jedna škola u Prokuplju, ali nadamo se da će od početka naredne godine većina škola imati svoj pravilnik o korišćenju telefona. Ova odluka jeste donesena na inicijativu saveta roditelja, ali i deca su prepoznala njen značaj, te iz dana u dan pokazuju koliko su oduševljena. Nema više selfija u toaletima, gledanja u ekrane za vreme časa, društvenih mreža, igrica.

Ministarstvo prosvete: Teža povreda obaveza učenika

Iz Ministarstva prosvete kažu za Kurir da "prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika".

- Istim zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo.

Ona navodi i da su i na odmorima mobilni telefoni u ormarićima, te i da se deca znatno više druže. Kad izlaze napolje, učenici ponesu knjige i našli su prave načine kako da iskoriste ono vreme koje su trošili na čitanje poruka i gledanje sadržaja na internetu.

- Sprečena je zloupotreba mobilnih telefona makar u školi. Ono što je takođe bitno je da na časovima učenici svu svoju pažnju usmeravaju na gradivo i slušanje nastavnika i nisu toliko rasejani. Deca su se za kratko vreme odvikla od korišćenja ovih uređaja barem u školi.

Čak i kada imaju poslednji čas fizičko, nastavnik im dozvoli da ponesu telefone, ali ih oni ne uzimaju iz ormarića sve dok nje krenu kući.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading