NOVI NAČIN RADA SAVREMENOG URGENTNOG CENTRA: Ovo smo čekali decenijama - nema više trčanja od ordinacije do ordinacije!

Autor:

Vesti

13.04.2022

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od pre dva dana, Urgentni centar nalazi se u novoj zgradi Kliničkog centra Srbije. Uveden je i novi način rada, trijaža pacijenata po zonama - što znači da hitni slučajevi više neće čekati na prijem.

NOVI NAČIN RADA SAVREMENOG URGENTNOG CENTRA: Ovo smo čekali decenijama - nema više trčanja od ordinacije do ordinacije!

Foto: Ministarstvo zdravlja

Svi pamtimo ogromne gužve na hodnicima Urgentnog centra i čekanje govot čitav dan da se uradi dijagnostika. Sa novom zgradom ove zdravstvene ustanove Kliničkog centra Srbije, ta ružna slika postaje daleka prošlost.

A da se ne bi gubilo dragoceno vreme za pacijente, na samom ulazu postojaće trijažno-prijemni sistem.

- Oni koji nisu hitni, imaju svoje vreme čekanja do 240 minuta kao ranije. Svi ostali, po stepenu hitnosti - od crvenog, za koje nema čekanja, narandžastog - čekanje do 10 minuta, do žutog, koji je hitan ali najblaži i čeka do 60 minuta - rekao je direktor Urgenznog centra KCS Marko Ercegovac gostujući u Beogradskoj hronici.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Hitni slučajevi više ne idu od ordinacije do ordinacije

On je dodao da hitni slučajevi više neće ići od ordinacije do ordinacije, već će lekari dolaziti do njih.

Ercegovac je istakao da pacijenti u Urgentnom centru ne smeju da čekaju duže od 240 minuta od kada se otvori karton i dodaje da će na svakih 10-15 minuta medicinske sestre izlaziti u čekaonicu i pitati pacijente kako su - u slučaju da im se zdravstveno stanje pogoršalo.

Direktor Urgentnog centra je napomenuo da će ovakav način rada mnogo olakšati pacijentima.

-Ranije smo imali problem velike gužve i sam doktor ne može da razgraniči ko je stvarno hitan ko nije - rekao je Ercegovac i kao primer naveo pacijentkinju koja je sa moždanim krvarenjem strpljivo sedela na klupi i čekala red.

Zelena zona

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Marko Ercegovac

Pacijenti koji nisu hitni, poput onih sa povredama i prelomima a čije je stanje takvo da mogu da čekaju, odlaze u zelenu zonu. Ispred svake ambulante ima dovoljno stolica, napominje Ercegovac.

Što se tiče ulaženja preko reda, Ercegovac je rekao da je to navika koju je skoro nemoguće izbeći.

-Međutim, mogućnost da se preko reda hitan pacijent preskoči - to je nemoguće - tvrdi Ercegovac.

Govoreći o pacijentima koji dolaze iz unutrašnjosti, Ercegovac očekuje će nastaviti da dolaze i oni bez urgentnog razloga, a da će lekari kao i do sada definisati problem, proceniti da li je za hospitalizaciju, da li je to moguće uraditi u njihovim lokalnim ustanovama ili će biti primljeni i lečeni tu.

Nova namena

Stara zgrada Urgentnog centra, s početka 20. veka, dobija novu namenu - u nju dolaze Klinika za ortopediju i Klinika za plastičnu hirurgiju.

Radiće i magnetna rezonanca

Prema rečima Ercegovca u Urgentnom centru sada će moći da se uradi i magnetna rezonanca koja otvara mogućnosti za ozbiljnije dijagnostičke procedure i sigurno će imati veliku ulogu.

Republika

Foto: Republika.rs

Magnetna rezonanca

U Urgentni centar stiže i medicinsko osoblje iz kovid bolnice u Batajnici.

- Mi smo definisali veći broj medicinskih tehničara iz Batajnice, koji su se ozbiljno naučili svom poslu, kako oni, tako i anesteziolozi, radiolozi... Oni će preći kod nas da rade, kako u jedinici intenzivnog lečenja, tako i u prijemno-trijažnoj službi, tako i u anesteziji - najavio je Ercegovac.

On dodaje da sigurno nije lako doći do nove zgrade Urgentnog centra, ako se ne prate oznake, kojih, kako kaže, ima i na tablama i na kolovozu - na svim stranama sa kojih se može prići Kliničkom centru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading