POSTAJE OZBILJAN PROBLEM: Roditelji su očajni, deca masovno postaju zavisna od igrica

Autor:

Vesti

12.04.2022

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolest današnjeg doba koja sve više uzima maha među decom i tinejdžerima je zavisnost od video igrica. Očajni roditelji jednog tinejdžera pored zdravstvene ustanove potražili su pomoć i na društvenim mrežama.

POSTAJE OZBILJAN PROBLEM: Roditelji su očajni, deca masovno postaju zavisna od igrica

Foto: pixabay.com

Naime, roditelji jednog tinejdžera požalili su se na društvenim mrežama na problem koji imaju sa lečenjem deteta od anksioznosti i zavisnosti od video igrica.

- Postoji li u Srbiji dobar psiholog da pomogne u lečenju tinejdžera od ozbiljne zavisnosti od računara i video igrica. Stvari su se opasno izmakle kontroli... Već godinu i po idemo u Palmotićevu gde ga leče od aknsioznosti i ništa nemamo od rezultata... -  stoji u opisu objave na društvenoj mreži Tviter.

Tema je pokrenula lavinu komentara među tviterašima, a mnogi su komentarisali da od ove bolesti danas pate mnogi, ne samo tinejdžeri već i odrasli ljudi.

- Svaki drugi tinejdžer ima ovaj problem,ali roditelji zadubljeni u svoje igrice (twiter, FB, Instagram i ostale "društvene" aplikacije) i ne primećuju da su im deca zavisna od interneta - mišljenja je korisnik društvene mreže.

Očajni roditelj onda je obrazložio svoju potrebu da na društvenim mrežama traži pomoć.

- Toliko sam očajan da jednostavno nemam izbora...Svakome na savest ako ne pomogne roditelju u problemu. Niti šta prosjačim ovde niti bilo šta osim saveta tražim. Ako ima zlonamernih...na njihovu dušu... - napisao je on i dodao:

- Nikako ne bežimo od naše odgovornosti. Svesni smo svojih grešaka, ali nismo gurali problem pod tepih i pravili se da ne vidimo. Kad smo uvideli da ne možemo sami da se izborimo potražili smo stručnu pomoć - kazao je autor objave.

A, onda su korisnici društvenih mreža krenuli sa razmenjivanjem saveta.

- Nađite selo bez interneta, a da je još koliko toliko živo i odvedite malog tamo na par meseci. Uposlite ga da aktivno radi i pomaže u seoskom domaćinstvu. Povezaće se brzo sa realnim svetom.

- To je odličan savet. Samo je jako teško naterati tinejdžere da se odvoje od ekrana, moralo bi narediti, da ne kažem na silu. A tu se može stvoriti posle još veći problem, revolt i bunt deteta. Ili se dete povuče u sebe, tek onda ne zna roditelj šta dalje.

- Prvo mora dete stvarno da želi da se skine sa računara.

Na čemu se roditelj tinejdžera zahvalio i objasnio da je bolest takva da dete ne želi nikakav kontakt sa spoljnim svetom osim sa "fiktivnim" drugarima...

Republika

Foto: pixabay.com

Deca, zavisna od igrica ne žele kontakt sa svetom

- Anksioznost, razdražljivost, negiranje problema, agresija, lažljivost, zanemarivanje svih ostalih obaveza (od škole do lične higijene), potpuna desocijalizacija (osim online, sa fiktivnim "drugarima"). Mrzi i ne razume spoljni svet ,a i sebe. Svaka druga aktivnost je problem...- navodi očajni roditelj.

Da je zavisnost od video igara postao ozbijan problem današnjice govori i istraživanje Pev Research Centra iz 2018. prema kojem oko 90 posto adolescenata prijavljuje da igra neku vrstu video igara.

Deca dnevno provedu oko četiri sata koristeći savremene tehnologije, pokazuje poslednje istraživanje. 

Psihijatar dr Ivica Mladenović upozorava da je virtuelni svet nalik heroinu, odnosno, zavisnost koja se može stvoriti jeste slična onoj koju stvaraju narkotici.

Video igrice treba svesti na minimum, a psihijatar savetuje da to bude dnevno pola sata, do maskimalnih sat vremena, a vikendom maksimalno sat ipo vremena jesu neki normalni limiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading