TAMARA VUČIĆ: Važna pomoć roditeljima i deci u ranom razvoju

Autor:

Vesti

24.03.2022

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ideja Centra za rani razvoj dece i inkluziju je da se izgradi zajednički dom za svu decu, posvećen i deci u riziku od zaostajanja, sa razvojnim kašnjenjem i razvojnim poteškoćama, kao i deci potpuno redovnog razvoja, rekla je supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić, u obraćanju na Globalnom samitu obrazovanja.

TAMARA VUČIĆ: Važna pomoć roditeljima i deci u ranom razvoju

Foto: ST/V. LUKIĆ

Ona je kazala da će Centar biti mesto za sva pitanja i nedoumice i informacije za sve roditelje i decu i fokalna tačka u kojoj se skupljaju i deponuju sva znanja u vezi sa tom tematikom.

Naglasila je da će eksperti Centra obavljati savetodavnu, dijagnostičku i terapijsku delatnost, nastojeći da afirmišu najnovija naučna dostignuća i implementraju ih u porodičnom okruženju.

- Centar će pružati usluge podršku ranom razvoju koje obuhvataju širok spektar usluga i programa, kao i usluge rane intervencije - rekla je Tamara Vučić.

Navela je da je sve počelo mnogo ranije i izvan formalnog koncepta zdravstvene i isocijalne zaštite i prenela situaciju iz ličnog iskustva koje je doživela kao roditelj.

- Kada je moj sin Vukan, koji danas ima četiri i po godine, imao samo devet meseci počeo je da radi nešto što se najlakše može objasniti vrtenjem glave levo-desno. Bila sam prestavljena, uspela sam da ga snimim telefonom i pokazala sam pedijatru, iskusnom neurologu, i sa velikom strepnjom iščekivala šta će da mi kaže. Rekao je da se Vukan igra. Kakvo olakšanje kada vam neko stručan kaže da to nije ništa ili kaže šta jeste - ispričala je Tamara Vučić.

Navela je da se tada zapitala koliko roditelja prolazi kroz slične situacije i gde oni nalaze svoje odgovore i kako mogu da odganju svoje strahove.

- Tako je počelo moje razmišljanje i projekat jedne institucije koja u fokus stavlja porodicu i objedinjuje funkcije savetovanja roditelja kako da ovladaju suptilnim detaljima savremenog naučnog promišljanja ranog razvoja dece - rekla je Tamara Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Tamara Vučić

 


Dodala je da je ključno pitanje kako najmlađima pružiti podstrek i podršku da se suoče sa realnošću, koja se najčešće ne podudara sa izmaštanim svetom, svetom u kojem kao kod Petra Pana deca na sili vedrih misli lete i upoznaju se sa vilama.

- Trebalo bi da sebi postavimo pitanje kako da ispunimo svoju obavezu i pomognemo im da to bogatstvo svoje mašte pretoče u promene u svojoj okolini, koje će značiti napredak za celu našu zajednicu - kazala je Tamara Vučić.

Prema njenim rečima, bilo bi značajno da bar pokušamo da nađemo odgovor na pitanje šta je ono što, kao društvo u kome se dete rađa i raste, možemo da učinimo da im na tom najosetljivijem delu ljudske zajednice olakšamo ovaj rani period i svakom pružimo dovoljno mogućnosti za rast, razvoj i napredak.

Ona je kazala da su ta pitanja posebno važna, ako se ima u vidu da se društvena zajednica u proces obrazovanja i vaspitanja deteta aktivnije i formalno uključuje tek negde u periodu od treće do pete godine, pa i kasnije, a da je celokupna briga za dete do tog perioda prepuštena porodici, sa fokusom na majku i njen intuitivni uvid u aktivnosti, koje detetu pružaju optimalne uslove za razvoj i napredak.

- Posredovanje društva u ovim slučajevima se nameće kao potreba, ako želimo da sakom malom biću koje dolazi na svet pružimo jednaku šansu za zdrav početak života i izgradimo okruženje oko njih i skup osobina u njima, koju garantuju čvrstu i dobru osnovu za kasniji uspešan rat i razvoj - navela je Vučićeva.

Ukazala je da je prema većini savremenih istraživanja rani razvoj deteta je najznačajniji, jer se tada mozak i neurološki najbolje razvija, stvarajući određene celine i veze, koje će mu pružiti uslove za optimalan rad.

- Ujedno je to i najnepoznatija enigma i najkomleksniji period u razvoju, kojim se u velikoj meri odrejuje sudbina malog bića i u kasnijim fazama života, pa nećemo pogrešiti iako zaključimo i u čitavom životu. Zato je rani razvoj važan i vrlo osetljiv u odrastanju, zato mu treba pristupiti obazrivo, kostantno ne gubeći iz vida senzitivnost dečije prirode posebno u tom uzrastu - zaključila je Tamara Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading