Zaštitnik građana razgovarao sa vlasnicima privatnih domova za stare!

Autor:

Vesti

29.03.2022

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je sa vlasnicima privatnih domova za brigu o starim osoba koji su mu preneli da najviše problema imaju sa dužinom trajanja postupka licenciranja i postojećom poreskom regulativom i najavio da će kontaktirati nadležno ministarstvo kako bi se sagledali svi mogući problemi koje imaju.

Zaštitnik  građana razgovarao sa vlasnicima privatnih domova za stare!

Foto: Tanjug

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

- Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tražiću da me obaveste o svemu na šta su ukazivali vlasnici privatnih domova kako bi uslovi rada bili jednaki za državne i za privatne domove i korisnicima obezbedio najviši nivo usluga - rekao je Pašalić na sastanku sa članovima Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih.

Pašalić je naveo da je Institucija Zaštitnika građana primila mali broj pritužbi na rad domova za stare, dok je više pritužbi bilo na rad organa koje po zakonu ima nadležnost da kontrolišemo, pre svih Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je zaduženo za kontrolu ustanova socijalne zaštite.

- Zaštita starih osoba, kao što sam ranije najavio, biće naš prioritet kako u državnim i privatnim domovima za brigu o starim osobama tako i u njihovim porodicama. To su naše majke, očevi, drugi bliski srodnici, i svi zajedno imamo obavezu i dužnost da im obezbedimo dostojanstven tretman u starosti gde god da je provode, bilo u domu bilo kod kuće - istakao je Pašalić.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

 

Zaštitnik građana, između ostalog, ima mandat da preventivno kontroliše rad socijalnih ustanova, što podrazumeva da posete obavlja bez najave u bilo koje doba dana i noći jer je u fokusu našeg rada zaštita i unapređenje položaja dve najugroženije kategorije društva - dece i starih, naveo je Pašalić.

Predsednik udruženja Radoslav Milovanović je ukazao da su problemi sa kojima se susreću, pre svega komplikovan i dug proces licenciranja i postojeća poreska regulativa, problemi celog našeg društva ali i starih osoba kojima je takav smeštaj potreban, te da je neophodna bolja saradnja i podrška države kako bi se unapredio njihov rad. 

Članovi udruženja preneli su da imaju problema i sa nelojalnom konkurencijom koju stvaraju nelegalni domovi za stare što su prijavljivali resornom ministarstvu jer njihov rad i kvalitet usluga nisu pod kontrolom nadležnih inspekcija a najstariji korisnici mogu biti posebno ugroženi.

Predstavnici udruženja su ukazali i na problem sa izveštavanjem medija o problemima koje imaju u radu i istakli da kada neki slučaj dospe u javnost podaci koji se plasiraju u javnost uglavnom nisu provereni čime se utiče na reputaciju i poslovanje svih privatnih domova koji brinu o najstarijima.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading