NEK SE VOZE KOČIJAMA AKO IM SMETA BEOGRAD NA VODI: Gradonačelnik Ljubljane pohvalio razvoj srpske prestonice

Autor:

Vesti

27.03.2022

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je u ukrajinskoj krizi zauzela stav koji pokazuju snagu karaktera predsednika Aleksandra Vučića.

NEK SE VOZE KOČIJAMA AKO IM SMETA BEOGRAD NA VODI: Gradonačelnik Ljubljane pohvalio razvoj srpske prestonice

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Sa jedne strane je osudio agresiju, što je logično, a s druge strane je rekao dve važne stvari - da iz Srbije neće slati nikakvo oružje za Ukrajinu i da Srbija neće biti ratni profiter i preuzimati ruska preduzeća i banke ispod vrednosti. Ako dođe do toga da to mora biti, onda će se dogovarati o pravednoj, poštenoj ceni.

To za "Novosti" poručuje gradonačelnik LJubljane Zoran Janković, sa kojim intervju radimo u Beogradu, gde, kaže, nije došao da pregovara o bilo kakvoj funkciji, kako se spekulisalo, već da sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, za koga tvrdi da je "vrhunski operativac", otkrije spomenik Jerneju Kopitaru, slovenačkom lingvisti i slavisti i velikom prijatelju Vuka Stefanovića Karadžića.

Da ste na Vučićevom mestu, da li biste bilo šta menjali u politici prema dešavanjima na istoku Evrope, s obzirom na velike pritiske sa kojima se Srbija suočava?

- Ne bih ništa menjao. Mislim da je on čak sa svojim stavom jedinstven u Evropi. Osudio je agresiju, što je jedino logično i moguće, i zadržao bratske odnose sa Rusijom.

Kako gledate na pojedine kritike iz regiona da će Srbija da iskoristi ukrajinsku krizu i destabilizuje region? Strahujete li od toga ili mislite da je to samo igra Zapada da se Srbija natera da izabere stranu?

- Vučić je imao dobre odnose sa Merkelovom, dobre odnose sa Trampom, Putinom, Sijem.

Kinezi su vama odmah poslali pomoć, Srbija je bila prva u Evropi koja je imala sve vrste vakcina. Ako imaš novu bolnicu, novi auto-put, da li je to fikcija ili istina? Srbija ima rezerve hrane za godinu dana, ima uglja, nafte za tri meseca, gasa za dva meseca. Svemu tome umnogome je doprineo Vučićev balansiran stav za koji mislim da je dobar. Možda je još Makron jedini u Evropi koji se trudi da drži sličan stav i pokušava da nađe neki kompromis između Rusije i Ukrajine, Zelenskog i Putina.

Doživljavate li Srbiju kao eksponent ruske politike na Balkanu?

- Ne, ja doživljavam Srbiju kao dobru politiku u Evropi, u ovom trenutku. Lako je samo kritikovati. Mora se doći do nekog rešenja. LJubljana je bratski grad sa Moskvom, prijatelji smo sa ruskim narodom, dobio sam priznanje od predsednika Putina. Poslali smo i Kličku predlog o bratimljenju s Kijevom. Treba apsolutno osuditi agresiju na Ukrajinu i zalagati se za rešenje. Nemam odgovor na pitanje zašto se sve ovo desilo, istorija će pokazati.

Pohvalili ste uravnoteženu politiku Vučića, a kako gledate na to što se premijer Slovenije Janez Janša direktno svrstao uz Ukrajinu? Čak je sa dvojicom evropskih kolega putovao vozom u Kijev, u znak podrške...

- "LJubav" između Janše i mene traje već 25 godina i nikako nismo na istoj liniji ni u jednoj stvari, po mom mišljenju, njegova politika nikada nije bila prava za Sloveniju. Ne slažem se ni sa ovim njegovim postupkom, koji je napravio samo zbog izbora koji slede u Sloveniji, računajući da će mu to doneti glasove. Evropi i svetu je potreban mir i svi ti veliki političari, predsednici, premijeri treba da se zalažu za diplomatiju, za rešenje krize. Agresija na Ukrajinu je apsolutno greška, ljudi trpe, šta će dalje biti niko ne zna. Nadam se da će obojica predsednika, i Zelenski i Putin naći neku tačku gde se mogu dogovoriti. Ne zbog političke ravnoteže, nego da prestane stradanje naroda.

Strahujete li od izbijanja svetskog rata, upotrebe nuklearnog naoružanja?

- Da ostavimo atomski rat po strani, ovo može da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama. Šta da je sad novembar i da je minus 20? Šta bi Evropa radila? Lako je nekome soliti pamet, ako si mnogo kilometara daleko pa te se ne tiče.

Mislite li da će Srbija bolje proći kroz predstojeću krizu, odnosno da se bolje pripremila i od mnogih razvijenih država?

- Pokazalo se da Srbija ima snabdevenost hranom mnogo bolju od nekih drugih država.

Imate dosta pšenice, kukuruza, to je velika stabilnost. Kako ćemo proći mi u Evropi? Ovo što se tamo dešava nikog neće ostaviti bez posledica. Sad, videćemo da li ćemo se vraćati na šporete i drva. A mi u LJubljani smo došli do toga da je čak 81 odsto domaćinstava priključeno ili na gas ili na toplovod. U svojoj kući, recimo, imam samo gas.

Šta mislite o Janšinom non-pejperu o prekrajanju granica na Balkanu, odnosno razmeni teritorija koja bi konačno završila krizu u regionu?

- Da li bi se završila? Mislim da je sada ključna stvar diplomatski dogovor između Rusije i Ukrajine. Mi na Balkanu imamo dosta problema, tu je Bosna, Kosovo, i dalje je problem Severne Makedonije, iako su po mom mišljenju Cipras i Zaev zaslužili Nobelovu nagradu za mir za rešenje koje su postigli. Mislim da je rešenje da ceo Balkan uđe u EU.

Ali, zar Severna Makedonija nije primer da možete da uradite sve, da promenite čak i ime, ispunite sve uslove Brisela, i da opet ne dobijete ništa?

- Evropska unija nije samo med i mleko, mnoge stvari, posebno u poslednje tri godine je pogrešila, naročito tokom pandemije. Ali bolju stvar od nje ne vidim. Ja sam EU prihvatio iz dva ključna razloga - otvorene granice za ljude i robu. Sad se pojavljuje dilema, na primer u Mađarskoj i Poljskoj, šta prepustiti EU kao neki krovni zakon, a šta omogućiti samostalnim državama da odlučuju kroz svoje zakone.

Da li vam se Beograd promenio na bolje ili na gore?

- Mnogo na bolje.

Ovde se često čuju kritike, naročito od strane opozicije, da se kič uselio u grad, da je Beograd izgubio duh, da je ovo "Dubai na Savi?

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Beograd na vodi

- A zašto svi posećuju Dubai? Investicije koje su nastale u Beogradu su nešto neverovatno. Sećam se, bio sam ovde na jednom kongresu gradonačelnika, kada je Vučić bio premijer. On je tada rekao da će se Srbija razvijati preko razvoja Beograda i najavio ulaganja u Beograd na vodi od dve milijarde evra. Za mene je to bilo nešto neverovatno.

Znam lokaciju na kojoj je nastao Beograd na vodi, šta je tu bilo pre toga. Ko god priča o tome da je Beograd izgubio duh treba ga pitati zašto se onda ne vozi kočijama po gradu, šta će nam tramvaj ili brzi voz za Mađarsku "Soko", koji do Novog Sada stiže za 40 minuta. Beograd se promenio mnogo na bolje, po mnogim elementima. A opozicija uvek ima pravo da pokušava da traži greške, to je njen posao.

Završavate četvrti mandat na čelu LJubljane. Koji su vam dalji politički planovi?

- Sa 69 godina dalje planove ću otkriti 9. maja, na Dan grada LJubljane. To sam rekao i svojim saradnicima, čak ni oni ne znaju. Na čelu LJubljane sam četiri mandata, pet puta sam pobeđivao na izborima za gradonačelnika, svaki put sa više od 60 odsto podrške, uvek u prvom krugu, među više od 15 kandidata.

Pominjali ste se kao mogući adut SNS za gradonačelnika Beograda, ali ste brzo demantovali da su takvi razgovori uopšte vođeni...

- Prestar sam za bilo koje menjanje grada, života, iako je velika čast da te se neko seti.

Ne učestvujete ni u izbornoj trci u Sloveniji, koja je zakazana za 24. april. Zašto?

- Kada sam 2011. na izborima dobio najviše glasova, nisam uspeo da formiram vladu, ali sam ušao u parlament i bio tamo tri meseca. Rekao sam tada - nikad više u državnu politiku.

Nikad više u Sloveniji, a u Srbiji?

- Nigde. Moj unuk koji za nedelju dana puni 18 godina mi je rekao: "Deda, ako stvarno ideš u Beograd, ja bih išao s tobom." Ne, državna politika ne dolazi više u obzir nigde. Od te državne politike je moja familija mnogo pretrpela.

SRBIMA DOBRO U SLOVENIJI

Kako kao Srbin po rođenju posmatrate položaj Srba u Sloveniji koji i dalje nemaju status nacionalne manjine?

- Status Srba je izuzetno dobar. Odgovorno tvrdim da nijedan čovek u Sloveniji nema problema zato što je Srbin. U LJubljani je škola u koju idu deca 35 različitih nacionalnosti. Nema poteškoća da se gde god ima dovoljan broj dece uvedu dodatni časovi srpskog.

SRETENJSKI ORDEN VELIKA ČAST

Kako ste doživeli to što vas je predsednik Vučić ove godine odlikovao Sretenjskim ordenom?

- Kao veliku čast. Predsednik Vučić, čiji rad izuzetno poštujem, rekao mi je da to odličje još niko iz Slovenije nije dobio.

I UNUCI ODLAZE U SARAORCE

Kada ste poslednji put bili u Saraorcima, gde ste rođeni?

- Pre tri godine. Tamo mi je najbolji i najstariji prijatelj, znam ga od moje pete godine.

Ove godine je tamo bio moj mlađi sin Jure sa svojom decom, išli su mom dedi na grob. Kuća je stara 130 godina, od gline je i slame.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sanja

27.03.2022 11:08

Samo nekim poremecenim umovima ne bi bilo drago i nine drago uspeh koji Srbija postize,u prestonici i svim ostalim gradovima! Hvala Ljubljani sto je prepoznala dela!