Subotica sistematski ulaže u mlade bračne parove i buduće generacije: Održana tribina Fondacije „Dajana Paunović“

Autor:

Vesti

15.03.2022

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“, u saradnji sa gradom Suboticom, u prostoru Otvorenog univerziteta održana je tribina pod nazivom „Društveni dijalog - Predstavljanje ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova”.

Subotica sistematski ulaže u mlade bračne parove i buduće generacije: Održana tribina Fondacije „Dajana Paunović“

Foto: Privatna arhiva

Delegaciju Fondacije “Dajana Paunović” primio je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je pozdravio inicijativu da se u direktnoj komunikaciji, ove izuzetno važne teme približe građanima.

On je posebno istakao značaj saradnje državnih institucija, lokalne samouprave i nevladinog sektora na unapređenju demografske slike i položaja žena u društvu kao suštinski važnih pitanja za budućnost i napredak celokupnog društva.

U razgovoru sa građanima Subotice, Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je da je od suštinskog značaja to što državne institucije prepoznaju važnost unapređenja i dalje izgradnje sistema populacione politike i politike ravnopravnosti polova.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Sada državne institucije i nevladin sektor ruku pod ruku zajedno rade na ostvarivanju ciljeva iz ovih oblasti i to je model koji daje optimalne rezultate. Pred nama je još mnogo posla na rešavanju ovih problema, ali važno je da je sazrela svest o važnosti njihovog prevazilaženja i da smo se svi zajedno prihvatili tog posla. Cilj je da se otklone sve prepreke koje stoje između mera i sredstava koje odvaja država i krajnjih korisnika tih sredstava kojima su ona i namenjena. Samo tako sve mere koje su donete i koje će biti donošene mogu da pokažu svoj puni efekat - istakla je Paunovićeva i u tom smislu pohvalila način na koji je grad Subotica pristupila rešavanju tog problema.

Pokrajinska podsekretarka za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Diana Milović poručila je da Pokrajinski sekretarijat kroz svoje programe nastoji da ženu učini stvarno, a ne samo formalno ravnopravnom.

- Bez širenja svesti i učešća čitavog društva u uklanjanju rodno uslovljenih prepreka u praksi neće biti moguće ostvariti rodnu ravnopravnost i osloboditi sve one potencijale koje kao društvo imamo. Pokrajinska vlada, u sinergiji sa republičkim institucijama i lokalnim samoupravama, kroz brojne mere i programe nastoji da unapredi položaj ugroženih grupa žena. Mere populacione politike takođe zauzimaju visoko mesto na listi prioriteta Pokrajine - istakla je Milovićeva.

Ona je ukazala i da je Sekretarijat nedavno pokrenuo konkurs za rešavanje stambenog pitanja parovima sa troje i četvoro dece što će značajno doprineti egzistencijalnoj sigurnosti višečlanih porodica. Kako je dodala, taj program će biti proširivan u narednim godinama u skladu sa finansijskim mogućnostima pokrajinskog budžeta.

Jasmina Stevanović gradski sekretar za društvene delatnosti Subotice predstavila je prisutnim građanima širok spektar mera koje ta lokalna samouprava sprovodi kako bi se povećalo učešće žena u javnom životu, ali i na planu pospešivanja prirodnog priraštaja u ovoj lokalnoj sredini.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Subotica je primer dobre prakse. Mi danas u publici imamo majku subotičkih četvorki i majku šestoro dece koje su ponos našeg grada. Grad je pomogao formiranje i centra za vantelesnu oplodnju što će za 4-6 procenata povećati broj mladih parova koji idu na ovu vrstu terapije. Grad daje pomoć trudnicama, roditeljski dodatak za prvo rođeno dete, a finansiramo i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za šta smo povećali i starosnu granicu na 44 godine. Uveli smo i finansiranje vantelesne oplodnje za drugo dete što ranije nije bila praksa - ukazala je ona.

Stevanovićeva je dodala i da grad veliku pažnju posvećuje izgradnji vrtića i škola i svega onoga što je neophodno za normalan život roditelja i dece u 21. veku.

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na potrebu da se ubuduće sredstva koja se izdvajaju za podsticanje rađanja ne posmatraju kao socijalna pomoć već kao isplativa ekonomska investicija u razvoj društva, zbog čega one moraju biti u okviru razvojnog dela budžeta.

- U sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja veoma je važna uloga lokalnih samouprava. Svaka sredina ima specifične karakteristike i zato je najvažnije da se ono što izdvaja država prilagodi lokalnim potrebama kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski rast - poručio je Matić.

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija “Dajana Paunović” pokrenula je seriju javnih dijaloga čiji je cilj da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleks

19.03.2022 18:41

A ko je ta Dajana Paunović?