KOME SMETA TITO? U Subotici srušen spomenik doživotnom predsedniku SFRJ

Autor:

Vesti

08.03.2022

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U noći između srede i četvrtka srušen je spomenik Josipu Brozu Titu koji se nalazi u IV Mini Jugoslaviji. Dok čekaju da se pronađu počinioci, komunisti Subotice postavljaju pitanje - kome smeta Tito?

KOME SMETA TITO? U Subotici srušen spomenik doživotnom predsedniku SFRJ

Foto: www.profimedia.rs

Josip Broz Tito

Rušenje spomenika Josipu Brozu Titu, koji je delo vajara Franje Mačkovića, subotički komunisti su okarakterisali kao vandalski čin. 

Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin. Prijavili smo slučaj policiji, uviđaj je izvršen i čekamo da se počinioci i pronađu. Po nama, ovo je upereno protiv čoveka i protiv zajedničkog života u Jugoslaviji i danas - kaže Mikloš Olajoš Nađ iz Udruženja "Komunisti Subotice". 

Za Blaška Gabrića, osnivača IV Mini Jugoslavije, rušenje spomenika nije samo vandalski, već i fašistički čin.

Ovo je grad mira i tolerancije. Ovde u slozi živi više od 20 nacionalnih zajednica i najmanje nam trebaju fašisti da nas svađaju i prave ovakvu štetu. Mi ovo sami održavamo, jer pokušavamo da ostavimo neki trag i sećanje da je Jugoslavija bila zemlja u kojoj smo radili i srećno živeli i ne dozvoljavamo pojedincima da ruše ovaj park i sećanje na tu zemlju

Republika

Foto: facebook.com/Art critic

Spomenici

Dok čekaju da se počinioci pronađu, komunisti Subotice poručuju da će nastaviti da se bore za bolje društvo i dodaju da će IV Mini Jugoslavija ostati prostor za okupljanje ljudi dobre volje i antifašista iz celog sveta.

Vajar Franjo Mačković je rekao da postoji mogućnost da, uz velike napore i rad, spomenik Titu bude popravljen i da se ponovo podigne - objašnjava Goran Gabrić, predsednik IV Mini Jugoslavije.

Iz IV Mini Jugoslavije podsećaju da ovo nije prvi put da se pravi šteta u ovom parku koji je napravljen za sve Subotičane i sve jugonostalgičare.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Petar

08.03.2022 12:36

Titu nisam voleo nikada pa ni sada, spomenik ko spomenik mi ne smeta

Petar

08.03.2022 12:50

kamen obarati nema svrhu.