POČINJE PRIJAVA ZA JOŠ 100 EVRA POMOĆI: Ministar detaljno objasnio, ovo je procedura

Autor:

Vesti

14.03.2022

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da sutra počinje novi krug prijavljivanja obveznika fiskalizacije za subvencije države za prelazak na novi model, koji je od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije.

POČINJE PRIJAVA ZA JOŠ 100 EVRA POMOĆI: Ministar detaljno objasnio, ovo je procedura

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Ministar Mali je rekao i da je rok za prelazak na novi model fiskalizacije 1. maj i da dodatnih pomeranja rokova neće biti. 

- Pitanje subvencija definisano je Uredbom Vlade Srbije, kojom se predviđa da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto - navodi ministar.

Na portalu Poreske uprave ePorezi biće moguće prijavljivanje od 5. aprila. Da bi se prijavili za subvencije obveznici fiskalizacije prvo treba da, ukoliko to nisu uradili, prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata.

- Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države - naveo je Mali uz napomenu da je prijava za subvencije jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

Mali je podsetio da je prvi krug prijave za subvencije države trajao od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine, te da se tom prilikom za pomoć države prijavilo oko 124.000 obveznika fiskalizacije, i skoro svi su već isplaćeni.

- Sa redovnim isplatama subvencija će se nastaviti i u narednom periodu, jer želimo da obveznici fiskalizacije što pre dobiju novac i pređu na novi model fiskalizacije, kako ne bi čekali poslednji rok, koji ističe 30. aprila - rekao je uz napomenu da je cilj države da privrednici nemaju trošak zbog prelaska na novi model fiskalizacije.

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Obveznici fiskalizacije direktno dobijaju novac koji im je za to potreban, rekao je i dodao da je budžetom za ovu godinu predviđeno 6 milijardi dinara za te svrhe.

- Pozivam obveznike fiskalizacije da što pre pređu na novi model, jer već imamo situacije da ljudi kupe kase, ali da ne žele da im se priključi već čekaju april. To će onda stvoriti veliki pritisak na proizvođače, koji će imati mnogo kraći period da svima instaliraju kase -  navodi Mali.

Novih 100 evra za mlade

Nedavno su mladi dobili 100 evra od države, ali se nastavlja sa planiranim projektom i dodatnih 100 evra bi trebalo da legne na račun osobama od 16 do 29 godina u junu, i to u prva tri dana meseca.

Ukoliko ste već bili prijavljeni za prethodnu pomoć od 100 evra koju je država isplaćivala mladima, nova prijava neće biti potrebna. Izuzetak su oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina ili dobili državljanstvo.

Prijava za ostale biće između 16. i 31. maja. Prijava se vrši elektronski, preko portala Uprave za trezor, a ceo proces je jednostavan.

- Broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci u kojoj želite da primite 100 evra. Ukoliko to lice nema račun u banci, bira samo naziv banke, a mi ćemo u njegovo ime otvoriti račun u toj banci, i on će sa svojim ličnim dokumentom biti u mogućnosti da taj novac podigne - rekao je nedavno ministar Siniša Mali.

 

Komentari (0)

Loading