UKRAJINA JE RAZOČARANA: Optužuju Nemačku da je indirektno pomogla jačanju Rusije

Autor:

Svet

14.03.2022

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kritikovao je Nemačku zbog njene dugogodišnje politike prema Rusiji

UKRAJINA JE RAZOČARANA: Optužuju Nemačku da je indirektno pomogla jačanju Rusije

Foto: Tanjug/AP

Dmitro Kuleba

- Žao mi je što moram reći. Nemačka je doprinela sto je Rusija uspela da izgradi trenutnu moć - naglasio je Kuleba za ARD.

On je izrazio nadu da će sada Nemačka dati odgovarajući veliki doprinos da se zaustavi ruska ratna mašinerija.

Kuleba je istakao da su Nemačka i Ukrajina partneri i naglasio da se nada da će Berlin staviti Ukrajini svo potrebno oružje za odbranu na raspolaganje.

- Smatram da nije fer da je Nemačka imala sveobuhvatnu odbrambenu saradnju sa Rusijom, i to godinama. Možda je sada vreme da mi dobijemo isporučeno sve što je potrebno za našu odbranu -  objasnio je on.

Zatražio je od Nemačke oštrije kaznene mere protiv Rusije

Kuleba je pohvalio Nemačku za pojedine teške odluke prvih dana rata, ali ističe i da, kada pita svoje kolege u EU zašto ruske banke još nisu isključene iz međunarodnog platnog prometa ili neke određene sankcije nisu još uvedene, onda uvek čuje isti odgovor, a to je da je to zbog Nemačke.

- Želeo bih da vidim Nemačku u poziciji vođe kod uvođenja sankcija. U pojedinim slučajevima su čak i SAD bile spremne da idu dalje, ali Nemačka je rekla da treba biti obazriviji i čekati.

Kuleba je naglasio da Ukrajina treba da postane članice EU i da očekuje od nemačke vlade da tu odluku podrži, jer je Ukrajina deo Evrope i sa njom bi kontinent bio bezbedniji.

On je kazao da zna da nije lako sprovesti promenu politike u Nemačkoj, koja se dugo godina oslanjala na dijalog.

- Međutim sada vidimo pravo lice Rusije. Mi sada plaćamo cenu toga. Naša deca se ubijaju, naši gradovi se razaraju. To znači da bi trebalo da priznaju da su pravili greške i iste isprave - naglasio je Kuleba.

On je apelovao na Nemačku da zaustavi Vladimira Putina, jer Ukrajina, smatra, neće biti njegov poslednji cilj.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka je indirektno pomogla Rusiji

Kuleba pozvao Zapad da snabdeva Ukrajinu oružjem

Kuleba je pozvao danas Zapad da snabdeva Ukrajinu oružjem i primeni dodatne sankcije Rusiji kako bi sprečio da druge zemlje budu uvučene u širi sukob.

- Onima u inostranstvu koji se plaše da će biti ''uvučeni u Treći svetski rat. Ukrajina se uspešno bori. Potrebna nam je vaša pomoć da se borimo. Obezbedite nam svo neophodno oružje - napisao je Kuleba na Tviteru, prenosi Rojters.

Kuleba je poručio da je potrebno da se uvede još sankcija Rusiji i da je na taj način potpuno izoluje.

- Pomozite Ukrajini da natera Putina na neuspeh i sprečićete veći rat -  objavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Ukrajina je više puta pozivala svoje saveznike da učine više kako bi joj pomogli da se odupre ruskom napadu koji je počeo 24. februara.

Sa druge strane, određene zapadne vlade strahuju da bi to moglo da uvuče druge zemlje u sukob, uključujući zemlje članice NATO, podseća britanska agencija.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading