EVO KADA SKIDAMO MASKE! Oglasio se doktor Kon: PROGOVORIO O KRAJU EPIDEMIJE!

Autor:

Vesti

02.03.2022

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro je što je broj zaraženih u opadanju, ali je situacija u Srbiji još uvek sigurna, istakao je epidemiolog dr Predrag Kon.

EVO KADA SKIDAMO MASKE! Oglasio se doktor Kon: PROGOVORIO O KRAJU EPIDEMIJE!

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Broj novozaraženih je u opadanju, ali je situacija još uvek nebezbedna i još nije vreme za ukidanje mera, ocenio je dr Predrag Kon.

- Još uvek imamo više desetina umrlih svakog dana. Taj broj je danas, prvi put posle dužeg vremena, ispod 40 što je na neki način lepa vest u odnosu na veće brojeve koje smo imali ranije, ali je to još daleko od toga da možemo da kažemo da je situacija stabilna ili povoljna - rekao je za Tanjug.

On navodi i da će se ove nedelje videti i koliko otvaranje škola i povratak sa zimskog raspusta ima uticaj na ukupno zaražavanje koronom

- Došlo je do zaražavanja u školama, ali je to daleko ispod onog nivoa kao što je bilo pre raspusta - rekao je Kon.

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo prosvete

 

 

Medicinski deo kriznog štaba, kako navodi, još uvek smatra da nije vreme ni da se ukinu kovid propusnice po ugledu na većinu evropskih zemalja, jer je, kako kaže, stopa vakcinisanosti znatno niža nego u zemljama gde se mere ukidaju.

- Međutim, realno je da će to doći na red. Sa druge strane, imamo realnost da se mere baš mnogo i ne poštuju, što ni u kom slučaju nije dobro - istakao je Kon i dodao da se ne može prebacivati da su mere oštre jer to "nije istina".

Još veći pad novozaraženih može se očekivati krajem marta ili početkom aprila, ali da sve zavisi od toga kako će se dalje odvijati situacija.

- Zavisi od toga koliko će se ovo usporavati i da li će imati snagu da na jednom mestu stane, pa da bude duže vreme na još uvek četvorocifrenim brojevima. Dakle, ne možemo to znati, možemo samo da vidimo da će i ova i sledeća nedelja i dalje biti u padu, a kada će taj pad da prestane ili da se nastavi, to ćemo morati da sačekamo - rekao je Kon.

Kon ističe da otpor vakcinaciji otežava celu situaciju sa koronom, te da je važno ponavljati da je vakcinacija bezbedna i zdrava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sekula

03.03.2022 04:02

Što se tebe tiče maske su pale još sa aferom nabavke vakcina za nepostojeći ptičiji grip.