TRAJAĆE OVO JOŠ DUGO! Predrag Kon o stelt omikronu, a konačno priznao i jednu stvar koja se tiče VAKCINACIJE!

Autor:

Vesti

08.02.2022

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog dr Predrag Kon prokomentarisao je pojavu stelt omikron soja koronavirusa.

TRAJAĆE OVO JOŠ DUGO! Predrag Kon o stelt omikronu, a konačno priznao i jednu stvar koja se tiče VAKCINACIJE!

Foto: ST/P. DIVAC

- To je podvarijanta omikron soja, mutacije na spajk proteinu koji mu omogućavaju pripajanje na ćelije. Jedan i po put se više prenosi u odnosu na omikron... U 60-ak zemalja je otkriven, ali nije još soj od posebnog značaja. Ne može niko da odgovori koliko će uticati na situaciju ovde, ali nadamo se... - kazao je ovaj epidemiolog za TV Prva.

- Mi izlazimo iz maksimuma. Ova nedelje ćemo imati manji broj zaraženih. Vidi se promena u strukturu oboljevanja... Pomera se na mlađe i zato su bitne škole. Sledeće nedelje ćemo imati produženi raspust (devet dana). To su tri inkubacije da se spreči širenje u tom uzrastu. Bitno je da ako neko nešto planira, da izbegava susretanje dece... To je rizik i on se uvek osveti - dodao je on.

Član Kriznog štaba takođe se osvrnuo na kovid propusnice i naveo da su i dalje na snazi i da se prati stanje.

- Mi još uvek imamo na snazi kovid propusnice, ali treba shvatiti za omikron nisu značajne... On zaražava i one koji su zaraženi. Jedinu zaštitu koju imamo je vakcina i ne možemo da se poredimo sa zemljama koje ukidaju mere. To je naša perspektivna... To ćemo stalno plaćati, jer ljudi ne shvataju da će ovo trajati još dugo i da je jedini izlaz vakcinacija... Sada kada bi se vakcinisali u jeku ne bi stigli da formiraju imunitet od virusa - objasnio je Kon.

Komentarišući situaciju u Danskoj gde su ukinute mere, on je istakao "da ćemo živeti isto kao i oni".

Dr Kon ističe da je jako važna odluka što je produžen raspust.

- Ovih devet dana nemojmo da prokockamo. Ovo je mnogo značajno... Trebalo bi da ozbiljnije preduzimamo mere, bar tih devet dana - objasnio je Kon.

Na pitanje da navodno svaljuje krivicu na decu, ovaj epidemiolog je istakao da treba obratiti pažnju u narednim danima i da će se videti razlika

- Deca, posebno manja, i srednjoškolci, stalno su u grupi... To je eksplodiralo u tom uzrastu.. Zavisi pojedinačno od dece - naveo je član Kriznog štaba i dodao da je za obaveznu vakcinaciju, ali ne kao što je to urađeno u Austriji.

- Kod nas je rečeno da je to protivustavno i ostavljeno je kao nerazjašnjena tema... Realno jeste, ali nije realno misliti da ovoga neće biti uopšte - objasnio je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Neko

08.02.2022 21:56

Zar jos neko slusa ovog 'gospodina'?