Od 1. marta DRASTIČNO popuštanje mera! Evo u koje zemlje EU se može bez vakcine i propusnica!

Autor:

Vesti

01.03.2022

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spisak zemalja koje ublažavaju mere na granicama sve se više širi. Mnoge države članice EU, po preporuci Saveta EU, otvaraju svoje granice i za putnike iz tzv. "trećih zemalja", među kojima je i Srbija.

Od 1. marta DRASTIČNO popuštanje mera! Evo u koje zemlje EU se može bez vakcine i propusnica!

Foto: pixabay.com

Dok neke zemlje popuštaju, ostaje manji broj onih kod kojih će, do daljnjeg, ostati na snazi strože i restriktivne mere.

Slovenija je napravila najdrastičniji potez i ukinula sve mere na svojim granicama, tako da će turistima iz Srbije za ulazak sada biti potreban samo važeći pasoš.

Poprilično ublažene mere od 1. marta važe i u Italiji. Nakon skoro godinu dana, putnicima iz Srbije će biti potrebna potvrda o vakcinaciji nekom od vakcina koje su prihvaćene u EU (ne važi za "sinofarm" i "sputnjik"), a ukoliko je nemate, potrebna vam je potvrda o preležanom virusu ili negativan PCR ili natigenski test.

U Španiju možete ući ako ste vakcinisani, odnosno dovoljno je da poslednja doza bude neka od vakcina koje prihvata EU. Od 1. marta se u ovu zemlju može ući i ako imate potvrdu da ste u poslednjih 6 meseci preležali koronu.

Nešto ranije je i Austrija odobrila ulazak u zemlju sa negativnim testom, dok odluka Nemačke da Srbiju skine sa crvene liste u praksi ne znači mnogo, jer se i dalje prihvataju samo putnici koji su vakcinisani nekom od vakcina koje prihvata EU (ne prihvata se ako ste primili samo buster dozu).

Republika

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Zaštitna maska

Stvari se vrlo malo menjaju za one koji nisu vakcinisani. To je trend koji će biti takav i nadalje. Apsolutno svi koji nisu vakcinisani imaće probleme pri ulasku u većinu država, iako očekujem da one zemlje koje žive od turizma, kao što su Grčka, Španija, Italija, Francuska i još neke, ipak, uz negativne testove, dozvole putovanja, makar tokom letnje sezone - rekao je pre par dana Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

U susret predstojećim uskršnjim praznicima i se bližoj letnjoj sezoni, mnogo je zemalja koje otvaraju svoje granice, ali je činjenica da ostaje i veliki broj onih koje ne dozvoljavaju prelazak granica putnicima koji nisu vakcinisani vakcinama koje je odobrila EMA, u koje ne spadaju kineska i ruska, a kojima je u našoj zemlji vakcinisano gotovo tri četvrtine stanovništva.

Italija 

U Italiju od 1. marta srpski državljani mogu ući ako popune digitalni obrazak za praćenje putnika u digitalnoj i papirnoj formi, uz zeleni sertifikat o vakcinaciji vakcinama koje prihvata EU, uz dokaz o preležanoj koroni, negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan antigenski test ne stariji od 48 h.

Ulazak u zemlju je omogućen i ako ste poslednju vakcinu orimili u poslednja 10 meseci, dok je za ulazak u njihove ugostiteljske objekte neophodno da je od poslednje vakcinacije prošlo 6 meseci. Buster doza važi neograničeno.

Ako ne posedujete neki od ovih sertifikata, postoji mogućnost samoizolacije od 5 dana po čijem završetku je neophodno uraditi PCR ili antigenski test.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Austrija

U Austriju je moguće ući uz dokaz o potpunoj vakcinaciji (priznaju se sve vakcine osim “sputnjika V”), uverenje o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci ili uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 24 sata. U suprotnom, postoji mogućnost desetodnevnog karantina.

“Sinofarm” vakcina važi za ulazak u zemlju, ali ne i kao kovid propusnica prilikom boravka u Austriji.

Nemačka

Srbija je skinuta sa crvene liste, odnosno više se ne nalazi u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze kovidom 19. Međutim,  turisti mogu da uđu samo ukoliko su potpuno vakcinisani jednom od priznatih vakcina od strane EU, a tu ne spadaju “sinofarm” i “sputnjik V”, niti se prihvata ako je samo buster doza od jedne od “zapadnih vakcina”. Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje tzv. “neodložno”.

Republika

Foto: pixabay.com/Republika/E. DELIBAŠIĆ

 

Slovenija

Sve mere za ulazak u Sloveniju su ukinute još 19. februara. To znači da više nisu potrebni potvrda o vakcinaciji, preležanoj koroni ili bilo kakvi kovid testovi.

Španija

Državljani Srbije mogu da uđu u Španiju ako poseduju sertifikat o vakcinaciji jednom od vakcina koje su odobrene od strane EMA i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU (“sputnjik V” i “sinofarm”), ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU.

Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u Španiju, a izuzetak su samo oni koji su u poslednjih šest meseci preležali korona virus.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading