KON ODJAVIO KORONU: I najstroži član kriznog štaba veruje da je kraj

Autor:

Vesti

26.02.2022

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U martu možemo očekivati trocifren, a od polovine aprila dvocifren broj zaraženih

KON ODJAVIO KORONU: I najstroži član kriznog štaba veruje da je kraj

Foto: TV Pink/printscreen

Epidemiolog i najstroži član kriznog štaba dr Predrag Kon konačno je obradovao naciju najavom kraja pandemije korone. Prema njegovoj proceni, broj novozaraženih nastaviće da pada narednih nedelja, pa u martu možemo očekivati trocifren, a od polovine aprila dvocifren broj novoinficiranih.

- Ja sam lično optimista. Mislim da će doći do usporavanja. Prema mom mišljenju, u najgoroj varijanti moglo bi doći do privremenog prekida tog pada, do zaravnjenja, ali to je najgora varijanta. Jednostavno, ne verujem da će virus imati snagu da ponovo počne da se diže, ali to su samo pretpostavke. Mi svakako možemo da kažemo da će biti pada ne samo tokom ove nego i naredne nedelje, samo je pitanje kojom brzinom - kazao je Kon.

Na pitanje da li krajem marta možemo da očekujemo i kraj pandemije bio je oprezan i manje optimista.

- Treba da razlikujemo šta je kraj epidemije, a šta je kraj mera. Ublažavanje mera koje sada sprovode pojedine zemlje koje imaju od 80 do 90 odsto vakcinisanih kod nas odavno važi. To ni u kom slučaju nije prekid epidemije. Jedna je stvar epidemijska, a druga na osnovu pokazatelja šta će biti s merama - precizirao je on.
Republika

Foto: pexels.com

Maska

 

Govoreći o mogućem ukidanju KOVID propusnica, dr Kon je naglasio da bi to bilo odmah moguće da imamo 80 odsto vakcinisanog stanovništva, ovako se o tome može razmišljati ukoliko se situacija ozbiljno ne pogorša i ne promeni.

- Ne mogu ja da kažem da se donese odluka, ona je, ipak, na nivou države. Ali u ukupnoj svetskoj globalnoj situaciji korona više nema takvo mesto kao što je imala do pre nekoliko meseci, bez obzira na to što su brojke i dalje visoke, to više nije bolest ista kao što je bila na početku. Ali, da ne živimo u zabludi, ovaj stelt omikron za one koji su nevakcinisani i s nekim od komorbiditeta, za te ljude je omikron, a pogotovo stelt omikron, potencijalno smrtna bolest. Upravo zato mi imamo dosta preminulih ljudi - pojasnio je Kon.

On je pozdravio odluku da se započne s autopsijama umrlih od korone.
- Što se tiče obdukcija, logično je da počnu da se rade. Da li je moglo ranije, lično mislim da je moglo. U principu, ti nalazi, pogotovo kod ekstremnih slučajeva, neophodni su da bi se do kraja razumeo čitav mehanizam ove sistemske bolesti. Iskreno rečeno, ona nikada nije bila potpuno zabranjena, ali je tražila specifičnu pripremu, koja verujem da je ovog puta urađena - zaključio je Kon.

Lončar: Situacija pod kontrolom

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Zlatibor Lončar

 

Optimista je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je juče rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom i da se smanjuju brojevi i novozaraženih i pacijenata s težom kliničkom slikom.
- Kapaciteti u bolnicama su manje popunjeni, što nam daje mogućnost da se više pozabavimo neKOVID pacijentima, koji su morali da čekaju sve ovo vreme. Potrebno je da ponovo reformišemo sistem za pacijente koji moraju da se zbrinu, a nemaju koronu - rekao je Lončar prilikom obilaska opšte bolnice u Požarevcu.

Umrla još jedna doktorka

Prof. dr Gordana Ostojić (60), koja je bila zaposlena na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), preminula je od posledica koronavirusa. Vest o njenoj smrti objavila je na Tviteru primarijus dr Slavica Plavšić.
- Od posledica KOVID-19 preminula je prof. dr Gordana Ostojić, transfuziolog, 1962. godište, zaposlena na VMA. Divan čovek i izvanredan lekar. Neka je večna slava i hvala - napisala je dr Plavšić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sramota

26.02.2022 10:36

Sramota da tako nešto izjavi!