PONOS GRAĐANA SRBIJE! Vučić na otvaranju Kliničkog centra Srbije: Unutra je kao u spejs šatlu (VIDEO)

Autor:

Vesti

27.02.2022

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečano otvaranje Kliničkog centra Srbije posle prve faze radova.

PONOS GRAĐANA SRBIJE! Vučić na otvaranju Kliničkog centra Srbije: Unutra je kao u spejs šatlu (VIDEO)

Foto: printscreen/TV Pink

Predsednik Vučić na otvaranju novog KC Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas prisustvuje otvaranju Kliničkog centra Srbije nakon završene prve faze radova.

 

Reč je o zdravstvenoj ustanovi koja će biti najsavremenije opremljena u Srbiji na 86.000 kvadratnih metara i 12 spratova.

Predsednik Vučić u obilasku KCS

Predsednik je pozdravio delegaciju koja ga je sačekala, i svima poželeo srećan rad.

- Jedino što možete da vidite na ovim instrumentima je da su "Dreger", nemački aparati - prokomentarisao je Vučić, na šta su lekari odgovorili da su dobili ubedljivo najbolju opremu koja postoji.

Vučić je sa ministrom Zlatiborom Lončarom razgovarao i o drugim bolnicama koje će biti renovirane. On je potom, govoreći i o činjenici da će nove bolnice imati heliodrome, rekao da to spasava živote.

- Stižu nam "Pume", "Super pume", "H 145"... To ljudima spasava živote, to znači da neko može da stigne iz Priboja za 45 minuta umesto za 4 sata - rekao je predsednik. 

 

Predsednik Vučić je obišao i deo koji je namenjen najtežim pacijentima, i dodao da se raduje kada čuje da će mladi lekari dobiti stalan posao  kao i da će tu biti 640 garažnih mesta s heliodromom i liftom.

- Isplati se predsedniče - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar reagujući na Vučićeve reči o primanjima novih lekara iz budžeta.

- Mnogo sam srećan što smo ovo izgradili, dodao je predsednik tokom obilaska nabrojavši KC Niš, pa KC Vojvodine i mnoge druge bolnice i klinike koje se rekonstruišu i modernizuju.

Predsednik je upitao i dr Gorana Stevanovića, direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, kako mu izgleda novi Klinički centar.

Obraćanje predsdenika Aleksandra Vučića:

Predsednik Vučić se zahvalio svima prisutnima, i rekao je da su mu saradnici napisali lep govor, ali da ne zna šta da kaže posle obraćanja doktora Ašanina.

- Možda to da smo ponosni na reči Milovana Jovanovića Batuta, koji je rekao da je zdravlje sreća i snaga učenika Koha i Pastera. Tek danas možemo da kažemo koliko je Srbija promenjena, koliko je drugačija zemlja - kaže Vučić.

On dodaje da je zdravlje najvažnije za svakog čoveka.

- Ono što smo videli nisu samo uređeni čisti zidovi sa belim mermerom i granitom, već najsavremenije sale i oprema. Mesto gde će naši lekari i sestre mnogo lagodnije da provode svoje vreme i da budu koncentrisani na zdravlje pacijenata - dodao je predsednik.

Vučić kaže da je beskrajno srećan što je država učestvovala u svemu ovome, i da je bio koinicijator opremanja i renovacije.

- Ljudi moraju da znaju da ovo košta 260 miliona evra. Da biste imali u glavi, poređenja radi, onaj divni Klinički centar u Nišu je koštao nešto manje od 55 miliona evra. Radimo sada i delimičnu rekonstrukciju KCV - rekao je on.

Predsednik se zahvalio i građanima Srbije, i rekao je da je ovaj Klinički centar najbolji u regionu, ali i šire.

Pitanja novinara

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će biti zaposleno čak 400 ljudi, što će biti udar na budžet ali i veliki napredak za naše zdravstvo.

On je dodao da i dalje ne zna koliko će klinika preći ovde, i da postoje neki logistički problemi, ali i neke "dečje bolesti".

- Neki gledaju i koliko kancelarija mogu da dobiju - rekao je predsednik.

Vučić je odgovorio i na tvrdnje novinara Mirnesa Kovača, koji je juče "otkrio" da ruski bezbednjak Nikolaj Patrušev stiže u Srbiju predsedničkim avionom, što je odmah demantovala savetnica predsednika Suzana Vasiljević.

- Ne traje to od juče. Od onog trenutka kada su neki u regionu saznali da ćemo ih po apsolutnom nivou BDP preteći posle ne znam koliko decenija, krenula je opšta hajka. Ako ste zaboravili, pre samo par meseci sam optužen da sam ubijao ratne zarobljenike tokom rata. Zato što koliko god nešto demantovali, manje se čuje od prvobitne laži. Oni su navikli na gubitničku Srbiju. Možete li da zamislite, mi imamo sada bolji KC nego Ljubljana - rekao je predsednik.

On je dodao da su mnogi navikli na slabu Srbiju, vojno slabu i vojno nepostojeću.

- Nasmejao sam se kada sam video da je taj novinar rekao "Pa dobro, rekao sam da nije proverena vest". Gospodin Patrušev je trebao da dođe, ali nije. I neće dolaziti u Beograd - rekao je predsednik odgovarajući na pitanje o plasiranju informacije da Sekretar Saveta bezbednosti Rusije dolazi avionom naše vlade u Srbiju.

Obraćanje direktora KC dr Ašanina

Doktor Milika Ašanin, direktor UKC, je na početku obraćanja pozdravio sve prisutne, i rekao da je danas veliki, istorijski dan.

- Ovo je jedna od najvećih i najmodernijih bolnica. Ovde postoji 825 bolesničkih mesta, čak 230 kreveta na intenzivnoj nezi. Imaćemo 3 magnetne rezonance, šest skenera. Imaćemo opremu kakvu niko nije imao u regionu, kao što je Davinči robot za minimalno invazivnu hirurgiju - rekao je dr Ašanin.

On je dodao da su ovo neverovatne promene, i da je nova bolnica napravljena po meri pacijenata.

- Sobe su komforne, svaka ima toalet, sa monitorima i opremom za kiseonik. Poštovani predsedniče, poštovani ministre, gurali ste promene, a od danas će promene gurati nas. Želim da vam se zahvalim za sve što ste uradili - zaključio je dr Ašanin.

Najmoderniji centar

Ekipa Srpskog telegrafa nedavno je prošetala je zgradom i uverila se da će pacijenti imati uslove koji se mogu meriti s onima u najpoznatijim svetskim klinikama. U obilazak nas je poveo dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, za koji će biti rezervisan najveći deo zgrade, više od polovine.

- Srbija će imati najsavremeniju zdravstvenu ustanovu u regionu, a na Balkanu jedino još Grčka ima ustanovu u tom rangu. Urgentni centar će se prostirati na četiri nivoa i zauzimati čak 60 odsto kapaciteta. Primera radi, reanimacioni blok trenutno ima na raspolaganju 40 kvadrata, a ubuduće će ih imati 300. Osim većeg prostora, i organizacija je potpuno drugačija. Tako je ovaj blok označen kao crvena zona, tu će se primati pacijenti s najvećim stepenom hitnosti, nju će voditi anestezolozi. Postoje i narandžasta i žuta zona, gde su manje hitni slučajevi, njima će rukovoditi lekari urgentne medicine koji će raditi prvu dijagnostiku i zvati lekare specijaliste. Zelena je zona sa ambulantama. To je razlika u odnosu na dosadašnji rad i znači maksimalnu racionalizacija vremena i rada - objašnjava Ercegovac.

Veliki problem UC je bila jedna angio sala i za kardiološke i neurološke pacijente. Sada je i to rešeno.

Broj moždanih udara počeo je da prati broj srčanih. Uspevali smo i pored velike frekvencije, ali ovo sprečava gubitak vremena i omogućava da se dođe do brze dijagnostike. To su dve sale samo za UC, a još četiri nezavisne će biti na spratu. Tu su i dve hirurške sale, dva skenera, magnetna rezonanca, četiri rendgena - dodaje naš sagovornik.

Na drugom spratu je operacioni blok sa 34 sale, od kojih su dve samo za pacijente s opekotinama, dok će Klinika za plastičnu hirurgiju biti prebačena u staru zgradu UC. Taj broj sala zadovoljava potrebe ne samo grada već i države.

Pogledajte kako izgleda novi Klinički centar:

 

Brojke

86 hiljada kvadratnih metara prostora

59 hiljada rekonstruisanih kvadrata

12 spratova

34 operacione sale

6 angio sala

32 lifta

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Borislav

27.02.2022 09:25

Najmodernije angio I operacione sale u Urgentnom centru ce umnogome poboljsati reakciono vreme I svim Urgentnom stanjima a isto Tako ce se smanjiti mortalitet.

Zorze

27.02.2022 09:38

Ovaj klinički centar je dokaz da predsednik Vučić iskreno ulaže u zdravstveni sistem. Vucic ce biti kandidat za predsednika i pobedjuje u prvom krugu glasanja

Nada

27.02.2022 10:04

Klinicki centar Srbije je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja ce znatno mnogo olaksati rad zdravstvenim radnicima,poboljsati zivot pacijenata,jer je upravo brzina i efikasnost rada ono sto je kljucno kako bi se neciji zivot spasao.

Višnja

27.02.2022 10:05

Mnogo je novca ova vlast ulozila u zdravstvo sto se da i videti. Dela govore! Govore koliko drzava brine o zdravlju njenih gradjana, i zeli da im pruzi najbolje uslove za lecenje.