BOMBE IZ UKRAJINE PRETE SRBIJI? Prašina od eksplozija je velika opasnost, a može da dođe i nešto mnogo gore!

Autor:

Vesti

27.02.2022

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vetar će proći preko Ukrajine i zajedno sa oblacima doneti prašinu koja nastaje od bombi i raketa u toj zemlji.

BOMBE IZ UKRAJINE PRETE SRBIJI? Prašina od eksplozija je velika opasnost, a može da dođe i nešto mnogo gore!

Foto: ST/ P. DIVAC

Visinski ciklon koji će se formirati u oblasti Crnog mora narednih dana stvoriće istočno i severoistočno strujanje vetra u sklopu koga će kružiti vlažan i hladan vazduh. Ovo bi bio običan početak vremenske prognoze da vetar neće proći preko Ukrajine i zajedno sa oblacima doneti prašinu koja nastaje od bombi i raketa u toj zemlji.

Naime, meteorolog Ivan Ristić kaže da isto onako kako u Srbiji nastaju "crvene kiše" zbog saharskog peska koji nošen vetrom stiže iz pustinje, tako će i prašina od bombi doći do Srbije iz Ukrajine.

- Sve što ode u atmosferu, kao što je prašina od eksplozije bombe, kreće se dalje kada je vazduh vlažan - objašnjava on.

Naime, vlažni oblaci koji će proći iznad Ukrajine ponašaju se, maltene, kao sunđer i "skupljaju" nečistoće u vazduhu, prenosi Blic.

- Ciklon je počeo da se stvara već u subotu, a narednih desetak dana imaćemo strujanja uglavnom iz tog pravca. A sve što ode na visinu od 500 do 1.000 metara dolazi ka nama - kaže Ristić.

Da stvar bude komplikovanija, prašina putem tih strujanja može da završi iznad Srbije za manje od 10 sati.

Republika

Foto: ST/ P. DIVAC

 

Ristić kaže da je slična vremenska situacija bila kada je svojevremeno eksplodirala nuklearna centrala u Černobilju, nakon čega su opasne čestice stigle i u našu zemlju.

- Bitno je samo da ne bude radioaktivnosti. Zato se svi plaše nuklearnog rata. Jer bomba pobije ljude u krugu od nekoliko kilometara, ali se radioaktivnost onda širi dalje - objasnio je on.

Ipak, tvrdi Ristić, čestice koje dolaze od oružja u Ukrajini ne bi trebalo da budu opasne po život građana.

- Bitno je samo da ne bude radioaktivnosti - kaže on, i dodaje da se ove čestice spuštaju u vidu padavina. A padavina će, prema njegovoj prognozi, sigurno biti.

- Posle serije ciklona koji su prešli preko zapadne i severne Evrope, u narednom periodu u tom delu Evrope doći će do povećanja vazdušnog pritiska i stabilizacije vremena. Ovo polje visokog vazdušnog pritiska, usled prodora hladnog vazduha u istočnu i južnu Evropu, ojačaće i pomeriće se na istok. Istovremeno, iznad istočne i jugoistočne Evrope doći će do formiranja i razvoja visinskog ciklona, koji će u ovim predelima ponegde doneti pravo zimsko vreme, sa dosta snega - kaže meteorolog.

Osetniju promenu vremena najavljuje već od subote.

- Preovlađivaće oblačno i hladno vreme, povremeno sa padavinama. Sa zahlađenjem, sneg se očekuje i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije. U ponedeljak ima uslova za pojavu snega u severnim krajevima i Beogradu. Vetar slab i umeren na planinama, povremeno pojačan severni - kaže on.

A onda će početkom marta vreme biti stabilnije, mada hladno.

Biće i dalje uslova za pojavu snega i jutarnjih mrazeva, posebno tamo gde će se ponovo formirati snežni pokrivač.

- Sve u svemu, početak marta u znaku Baba Marte više će ličiti na zimu nego na proleće koje u meterologiji počinje 1. marta. Inače, i ranije se dešavalo da početak marta više liči na početak januara i da bude čak i jakih mrazeva i dosta snega - objasno je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading