BOLNICA ZA 22. VEK: Ekipa Srpskog telegrafa i Republike u obilasku nove zgrade KCS (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

15.01.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgradnja nove zgrade Kliničkog centra Srbije ušla je u završnu fazu. Dotežu se šrafovi, gletuje i kreči, postavljaju se pločice i oprema. Kako se očekuje, do 1. marta supermoderni objekat bi trebalo da otvori vrata za pacijente.

BOLNICA ZA 22. VEK: Ekipa Srpskog telegrafa i Republike u obilasku nove zgrade KCS (FOTO/VIDEO)

Foto: ST/N.PANČIĆ

Ekipa Srpskog telegrafa prošetala je zgradom i uverila se da će pacijenti imati uslove koji se mogu meriti s onima u najpoznatijim svetskim klinikama. U obilazak nas je poveo dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, za koji će biti rezervisan najveći deo zgrade, više od polovine.

ČETIRI ZONE

- Srbija će imati najsavremeniju zdravstvenu ustanovu u regionu, a na Balkanu jedino još Grčka ima ustanovu u tom rangu. Urgentni centar će se prostirati na četiri nivoa i zauzimati čak 60 odsto kapaciteta. Primera radi, reanimacioni blok trenutno ima na raspolaganju 40 kvadrata, a ubuduće će ih imati 300. Osim većeg prostora, i organizacija je potpuno drugačija. Tako je ovaj blok označen kao crvena zona, tu će se primati pacijenti s najvećim stepenom hitnosti, nju će voditi anestezolozi. Postoje i narandžasta i žuta zona, gde su manje hitni slučajevi, njima će rukovoditi lekari urgentne medicine koji će raditi prvu dijagnostiku i zvati lekare specijaliste. Zelena je zona sa ambulantama. To je razlika u odnosu na dosadašnji rad i znači maksimalnu racionalizacija vremena i rada - objašnjava Ercegovac.

Sobe jednokrevetne i dvokrevetne

Ne samo da će pacijenti imati najbolju zdravstvenu zaštitu već i komoditet. Osim u sobama intenzivne nege, budući da je tu neophodan stalan nadzor, sobe su dvokrevetne, a ima i jednokrevetnih, što svakako nije nešto na šta smo navikli. Sve imaju sopstveno kupatilo.

Inače, otvaranjem novog KCS, otvoriće se i nova radna mesta. Već je primljen određen broj medicinskih sestara i tehničara i pre otvaranja ustanove, a svakako će potrebe dalje rasti.

Veliki problem UC je bila jedna angio sala i za kardiološke i neurološke pacijente. Sada je i to rešeno.

- Broj moždanih udara počeo je da prati broj srčanih. Uspevali smo i pored velike frekvencije, ali ovo sprečava gubitak vremena i omogućava da se dođe do brze dijagnostike. To su dve sale samo za UC, a još četiri nezavisne će biti na spratu. Tu su i dve hirurške sale, dva skenera, magnetna rezonanca, četiri rendgena - dodaje naš sagovornik.

Na drugom spratu je operacioni blok sa 34 sale, od kojih su dve samo za pacijente s opekotinama, dok će Klinika za plastičnu hirurgiju biti prebačena u staru zgradu UC. Taj broj sala zadovoljava potrebe ne samo grada već i države.

Robot prvi put u ovom delu sveta

Pacijentima je na raspolaganju angio skener neksaris angio CT, a zovu ga robot. Reč je o najsavremenijem uređaju za dijagnostikovanje i istovremeno interventne procedure, biopsije i slično. Takav uređaj nikada nije isporučen u ovaj deo sveta.

 

DRUGA FAZA

Dok nas dr Ercegovac vodi kilometarskim hodnicima, nabraja do najsitnijih detalja gde će šta biti. Redom: ambulanta za gastroenterologiju, pulmologiju, dve kardiološke, internistička, opšta, neurološka, neurohirurška, ortopedska ambulanta s tri gipsare (u odnosu na jednu postojeću)...

- Od četvrtog do 12. sprata su stacionarni delovi, odeljenski pacijenti, odnosno klinika za gastroenterologiju, grudnu hirurgiju, za kardiologiju, hematologiju, endokrinu hirurgiju i deo klinike za endokrinologiju. Ako se ima u vidu da je KCS rasut u 50 zgrada, jasno je koliko nam je ovo bilo potrebno. Na primer, sada će 90 odsto svih anesteziologa i anestetičara raditi u jednoj zgradi. Nije moglo da stane sve, ali je stalo sve što može - zaključuje doktor Ercegovac.

Brojke

86 hiljada kvadratnih metara prostora

59 hiljada rekonstruisanih kvadrata

12 spratova

34 operacione sale

6 angio sala

32 lifta

Za drugu fazu radova, koja podrazumeva rekonstrukciju starog dela zgrade, predviđen je rok od godinu i po dana, počev od 1. aprila.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading