OPREZ! OPASNA ZAMKA VEZANA ZA SVE POPULARNIJE APARATE: Neki čiste vazduh, a neki samo DŽEP!

Autor: J. JOKANOVIĆ

Vesti

23.02.2022

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne bih preporučio uređaje s hepa filterima ili jonizujućim zračenjem, kaže doktor Miloš Đorđević, naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja.

OPREZ! OPASNA ZAMKA VEZANA ZA SVE POPULARNIJE APARATE: Neki čiste vazduh, a neki samo DŽEP!

Foto: pexels.com

Širom otvorite oči ukoliko odlučite da kupite neki od aparata za prečišćavanje vazduha koji su postali veoma popularni. Svaki od prodavaca ubeđivaće vas da ćete se uz pomenuti uređaj trajno osloboditi bacila, virusa i nečistog vazduha makar u svom domu, međutim, kako upozoravaju stručnjaci, mnogi od tih aparata su beskorisni, a neki potencijalno i štetni.

Ukoliko krenemo redom, najagresivniju kampanju vodi kompanija "Cepter", o čijem je marketingu i tvrdnjama da aparati koje prodaju za nošenje oko vrata uništavaju i virus korone Srpski telegraf (baš kao i drugi mediji) već pisao. U najkraćem, zaključak je da ne postoji ni jedan jedini dokaz da su pomenuti uređaji, s cenom od oko 150 evra, efikasni na bilo koji način.

DODATNO ŠIRENJE

Ni kućni prečišćivači vazduha uglavnom se ne mogu podičiti pouzdanošću. I da je samo to, ni po jada, međutim, kako objašnjavaju stručnjaci, većina postojećih aparata nije bezbedna. Miloš Đorđević, doktor bioloških nauka i naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja, za Srpski telegraf kaže da je problem u tome što se uglavnom koriste hepa filteri, sami ili u kombinaciji s nekim drugim filterima, hemikalijama...

- Problem s hepa filterima je što oni samo fizički skupljaju mikroorganizme, oni ih ne uništavaju, zbog čega se s vremenom nagomilavaju u tim porama filtera, a kada su vremenski uslovi pogodni za to, što često jesu, dolazi do njihovog dodatnog razmnožavanja. Tako posle izvesnog vremena od nečega što smo uzeli da nas štiti od mikroorganizama oni postaju izvor zaraze. S druge strane, ti filteri i ne mogu da zadrže baš sve, mogu bakterije, ali ne mogu sitne viruse i sitne spore bakterija - objašnjava Đorđević i nastavlja:

Republika

Foto: Privatna arhiva

Miloš Đorđević

- Reklamiraju se kao da imaju efikasnost 99 procenata, ali to je sve šminka i reklama. Proizvođači i prodavci tih uređaja se uvek trude da ubede potrošače da je baš njihov aparat najefikasniji. Krenulo se s tim hepa filterima, pa su onda uređaji modifikovani, dodavani su im razni filteri za prašinu, ugljeni filteri, koji uklanjaju neprijatne mirise, dodatni filteri za prečišćavanje, neke UV lampice ili biocidne hemikalije, kojima se prskaju filteri i koji dodatno pomažu ubijanju mikroorganizama pošto sami hepa filteri to ne rade. Ipak, i dalje je to nedovoljno efikasno i problem mikroorganizama ostaje.

Često menjanje

Kod uređaja koji koriste hepa filtere dodatni je problem to što oni moraju često da se menjaju. Posebno je opasno ukoliko se to ne radi pravilno i stručno.

Đorđević navodi da je nešto naprednija tehnologija jonizujuće zračenje.

- S jedne strane, to jeste bolje rešenje, ali opet ne dovodi do potpunog uništavanja mikroorganizama. Oni rade tako što samo negativno naelektrišu te čestice u vazduhu, one dobiju statičko naelektrisanje i mogu da se zalepe za površinu, međutim, i dalje su tu. Da ne pričam o tome da to jonizujuće zračenje, koje stvara negativne jone od kiseonika, u biologiji se označava kao slobodni radikali, koji izazivaju oksidativni stres, koji sam po sebi u organizmu izaziva razne bolesti - od dijabetesa do ćelija koje su odgovorne za razvoj kancera. To je ono što se prećutkuje.

SVEMIRSKE STANICE

Konačno, naš sagovornik ističe da postoji i "potok" tehnologija.

- To je ruska tehnologija razvijena za potrebe svemirskog programa, odnosno dekontaminacije vazduha u svemirskim stanicama. Na mala vrata to ulazi i kod nas, u povoju je. Princip rada je da se mikroorganizmi izlažu struji određene jačine promenljivog polariteta i to dovodi do njihovog uništenja - zaključuje doktor Đorđević.

Naš sagovornik ističe i da je za njega lično najprihvatljivija "potok" tehnologija. 

Republika

Foto: printskrin

 

Kako se ispalio Dobrica

Za uređaje za prečišćavanje vazduha vezana je i jedna od najvećih blamaža na političkoj sceni. U emisiji na TV Juronjuz lider Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović, koji je i kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije "Moramo", želeći da dokaže koliko je vazduh u Beogradu navodno zagađen, pokazao je voditeljki na aparat za prečišćavanje vazduha u studiju. Usledio je hladan tuš...

- To nam je sponzor tu postavio - objasnila mu je Minja Miletić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading