VAŽNO UPOZORENJE ZA RODITELJE! Doktorka objašnjava šta NIKAKO ne treba davati detetu ako mu je temperatura do 38,5!

Autor:

Vesti

20.02.2022

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka je istakla da deca do četiri godine zbog visoke temperature mogu da dobiju febrilnu konvulziju.

VAŽNO UPOZORENJE ZA RODITELJE! Doktorka objašnjava šta NIKAKO ne treba davati detetu ako mu je temperatura do 38,5!

Foto: Printskrin

Doktorka Hitne pomoći Nataša Bosiljčić rekla je da deca do četiri godine zbog visoke temperature mogu da dobiju febrilnu konvulziju, što je stanje deteta koje roditeljima izgleda veoma dramatično jer dete poplavi i na par sekundi ima prekide disanja.

To nisu pravi epileptični napadi, dete se brzo povrati, ali ako se prvi put dešava, treba pozvati Hitnu pomoć, navela je je Bosiljčićeva.

U poslednje vreme javljaju se roditelji čija deca iznenada dobijaju jako visoku temperaturu.

Doktorka Hitne pomoći Nataša Bosiljčić posavetovala je sve roditelje da ukoliko dete dobije temperaturu do 38,5 ne treba davati lekove.

Do 38,5 roditelji mogu samo rashlađivati dete, sve tople delove tela, običnom vodom, uključujući i glavu. Ne mora se koristititi alkohol – istakla je Bosiljčićeva.

Prema njenim rečima, temperaturu kod dece koja je viša od 38,5 treba skidati lekovima - paracetamolom ili brufenom u dozi po kilaži koje su označene na pakovanju.

Istakla je da deca do četiri godine zbog visoke temperature mogu da dobiju febrilnu konvulziju, što je stanje deteta koje roditeljima izgleda veoma dramatično jer dete poplavi i na par sekundi ima prekide disanja.

Međutim, napominje, to stanje nije toliko opasno kako izgleda, jer to nisu pravi epileptični napadi.

Dete se u tim situacijama brzo povrati, najčešće štipanjem deteta za obraze ili da se dete prodrma. Roditelji koji su se susretali sa febrilnim konvulzijama znaju da je lek dijazepan rektiola za decu – navela je Bosiljčićeva.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ila

20.02.2022 11:38

Lepo napisite fras. U tim situacijama dete na bok, ne pokusavajte usta da mu otvorite, stavite mu cepic ili paracetamola ili dijazepama. Dete kada se povrati pozovite hitnu, oni ce vas dalje uputiti.