ASPIRIN I PARACETAMOL MOGU TRAJNO OŠTETITI JEDNO OD ČULA: Naučnici došli do neverovatnog saznanja

Autor: Republika

Vesti

16.02.2022

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakodnevno uzimanje lekova protiv bolova kao što su paracetamol, aspirin i iboprofen povećava rizik od tinitusa, navodi se u novoj studiji

ASPIRIN I PARACETAMOL MOGU TRAJNO OŠTETITI JEDNO OD ČULA: Naučnici došli do neverovatnog saznanja

Foto: Tanjug/AP

Redovna upotreba lekova protiv bolova bez recepta može da poveća rizik od razvoja tinitusa skoro za petinu, pokazala je nova studija.

Nuačnici kažu da česta upotreba paracetamola, aspirina i iboprofena može da dovede do problema sa sluhom.

Tinitus - za koji se smatra da pogađa jednu od 10 osoba je opšti termin za čujne zvukove poput zvonjenja, zujanja ili šištanja koje zapravo nije uzrokovano spoljašnjim izvorom. Istraživači iz Brigam i ženske bolnice u Bostonu pogledali su zdravstvene podatke od skoro 70.000 žena koje su regrutovane u 30-im i 40-im godinama i praćene su dve decenije.

Republika

Foto: pexels.com

Česta upotreba može dovesti do problema sa sluhom

Uzimanje dnevne doze paracetamola - koji se u SAD naziva acetaminofen - povezano je sa 18 posto povećanim rizikom od tinitusa.

Redovna upotreba antiinflamatornih lekova, klase lekova protiv bolova koji mogu uključivati ibuprofen, povećala je rizik za oko 17 odsto. I postojao je 16 odsto povećan rizik za umerene doze aspirina, oko 100 mg dnevno, piše Daily Mail.

Međutim, dnevna doza aspirina koja je bila manja od 100 mg nije bila povezana sa bilo kakvom povećanom šansom za razvoj tinitusa, rekao je tim.

Iako bi izbegavanje čestog uzimanja lekova protiv bolova moglo izgledati lako, istraživači su upozorili da bi mnogi ljudi mogli slučajno da uzimaju rizične doze ovih lekova zbog broja lekova protiv sinusa i prehlade koji ih sadrže.

- Za sve koji razmišljaju o redovnom uzimanju ovih vrsta lekova, preporučljivo je da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom kako bi razgovarali o rizicima i koristima i da ispitaju da li postoje alternative za upotrebu lekova - rekla je doktorka Saron Curhan.

Republika

Foto: pixabay.com

Tinitus ponekad može proći sam od sebe

Tinitus je relativno često stanje i u većini slučajeva nije znak bilo čega ozbiljnog.

Ponekad može proći sam od sebe, a pored nekih lekova može biti uzrokovan i infekcijom uha ili drugim uzrokom gubitka sluha.

Tačna doza lekova protiv bolova koje su učesnici uzimali dnevno nije zabeležena u studiji.

Studija je takođe bila posmatračka, što znači da se ne može utvrditi tačan uzrok tinitusa učesnika. Takođe, istraživači su objasnili da su posmatrali samo žene.

(Republika/Espreso)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Hm...

17.02.2022 16:13

Više volim da malo slabije čujem, nego da gledam zemlju odozdo.