LJUDI, NE UBIJAJTE SE VITAMINOM D! Dramatično upozorenje doktora STOJANOVIĆA: OPREZ, KUĆNO LEČENJE OD KORONE MOŽE BITI OPASNO!

Autor:

Vesti

07.02.2022

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina zaraženih omikronom ovih dana leči se kod kuće, a u tom lečenju jedna od ključnih stavki (laički gledano) jeste uzimanje velikih količina vitamina D.

LJUDI, NE UBIJAJTE SE VITAMINOM D! Dramatično upozorenje doktora STOJANOVIĆA: OPREZ, KUĆNO LEČENJE OD KORONE MOŽE BITI OPASNO!

Foto: www.profimedia.rs/ printscreen

Stručnjaci, međutim, upozoravaju - previše vitamina D u organizmu može vam se i te kako obiti o glavu, pa čak dovesti i do fatalnih posledica.

Kako je za Srpski telegraf rekao docent na Medicinskom fakultetu na katedri za kliničku farmakologiju i toksikologiju prof. dr Radan Stojanović, visok dnevni unos vitamina D u dužem vremenskom periodu može da dovede do ozbiljnih problema.

MEGA DOZA

- Sve preko 4.000 jedinica dnevnog unosa vitamina D duže od mesec dana može da izazove neželjene posledice. Javljaju se mučnina, povraćanje, dehidratacija organizma... Uzimanje mega doza ovog vitamina duži vremenski period za posledicu može da ima porast nivoa kalcijuma u organizmu, što dovodi do insuficijencije bubrega ili poremećaja srčanog ritma i aritmija sa svim posledicama do kojih one mogu da dovedu - upozorava prof. Stojanović.

Moguće posledice
- mučnina
- povraćanje
- dehidratacija organizma
- porast nivoa kalcijuma u organizmu
- insuficijencija bubrega
- poremećaj srčanog ritma i aritmije
- u ekstremnim slučajevima smrt

Dodajmo, stručnjaci upozoravaju da u ekstremnim slučajevima ishod može biti i fatalan, dakle smrt.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Vitamin D se rastvara u masti, zbog čega se i preporučuje da se uzima uz obrok, ali se i teže izbacuje iz organizma, pa s vremenom dolazi do njegovog deponovanja.

- Vitamin D bi trebalo da uzimaju isključivo ljudi koji zaista imaju nizak nivo ovog vitamina u organizmu. I to posle analiza i konsultacija s lekarom, nikako na svoju ruku. Inače, sam KOVID može da smanji nivo vitamina D u organizmu pacijenta, ali opet, ponavljam, bez analiza i preporuke lekara ne treba ga uzimati samoinicijativno, posebno ne neke ogromne doze - poručio je doktor.

Oprezno i s vitaminom C

Vitamin C se rastvara u vodi i lakše izbacuje iz organizma, ali i on može da izazove neželjena dejstva ukoliko se uzima u ogromnim količinama.
- Ako se u dužem periodu uzimaju ogromne količine vitamina C, to se odražava na gastrointestinalni trakt, pa može doći do dijareje, povraćanja, gorušice... Vitamin C u velikim dozama može da dovede do nastanka kamena u bubregu ili da poremeti testove koji pokazuju da li ima šećera u urinu, što za posledicu ima probleme u dijagnostikovanju bolesti, pa, samim tim, i u lečenju pacijenta - objasnio je prof. Stojanović.

Popularnost u doba korone vitamin D duguje ranijim istraživanja koja su pokazala da ovaj vitamin potencijalno može da podstakne naš imunoodgovor i doprinese sprečavanju razvoja respiratornih infekcija. 

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Međutim, kako ističe prof. Stojanović, još nema dovoljno dokaza da suplementi mogu da utiču na oporavak ili prevenciju KOVID i zato su izbačeni iz najnovijeg protokola za lečenje obolelih od korone.

SAMO DODATAK

Na naše pitanje koje su bezbedne doze ovog vitamina on je istakao da u zimskim mesecima, od oktobra do marta, prosečan odrastao čovek može da uzima od 400 do 800 internacionalnih jedinica vitamina D, nikako više od toga.

Prirodni izvori vitamina D
- sunčevi zraci
- morska riba i riblje ulje
- pečurke
- žumance
- puter
- razne vrste žitarica

- Suplementi nisu lekovi, već dodaci ishrani. To što se kupuju bez recepta ne znači da ne mogu da izazovu neželjene efekte, naprotiv, i te kako mogu da budu štetni, pa i opasni. Prevelike količine suplementa mogu da utiču i menjaju efekat ili resorpciju lekova koje pacijent pije ukoliko je hronični bolesnik - upozorio je prof. Stojanović i naglasio da je uvek bolje uzimati vitamine i minerale iz hrane nego kroz tablete jer ih organizam na ovaj prvi način bolje iskoristi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading