NEVEROVATAN PODVIG NAŠIH LEKARA: Prvi put na svetu ugradnja veštačkog srca i operacija kile

Autor:

Vesti

28.01.2022

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim stručnjaka Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" uspešno je ugradio veštačko srce Aleksandru Vukoviću, a prvi put u svetu odmah nakon te intervencije, pacijentu su operisane i dve preponske kile.

NEVEROVATAN PODVIG NAŠIH LEKARA: Prvi put na svetu ugradnja veštačkog srca i operacija kile

Foto: www.profimedia.rs

Operacija

-  Pacijent je dobio maksimalno lečenje kod nas, dobio je i ugradnju veštačkog srca i korekciju ovih kila. Koliko mi znamo, to do sada niko nije uradio na svetu, to smo mi prvi uradili - istakao je dr Saša Borović, koji je predvodio tim stručnjaka.

Vuković, četrdesetčetvorogodišnjak iz Sombora, kojem je po dolasku u bolnicu srce radilo svega pet odsto, sada se dobro oseća i nakon jednomesečnog boravka u bolnici, vraća se kući.

- Srećan sam što krećem u novi život, očekujući to donorsko srce koje će mi vratiti život u normalu. Zahvaljujem se svima u Institutu, svi su bili ljubazni, verujte u ove ljude - poručio je Vuković.

Koliko je to bio zahtevan poduhvat i veliki izazov za lekare, objasnila je dr Dragana Košević, koja je istakla da su u timu bili lekari najrazličitijih specijalnosti, perfuzeri i sestre iz intezivne nege.

- Veoma sam srećna, poverenje koje nam je pacijent poklonio, smo opravdali. On je veoma hrabar, prihvatio je naše savete i očekujemo da se on oporavi fizički, do transplatacije srca, kao i ostali bolesnici koji imaju ovu najtežu formu bolesti. Mi smo jedini centar u Srbiji koji može najtežim bolesnicima da pruži spas - poručila je dr Košević.

Republika

Foto: printskrin

Srce

 

Pre skoro pet godina u Institutu je ugrađeno prvo veštačko srce, a u 2021. godini još čak četiri.

- U pet meseci smo uradili četiri veštačka srca. Ovo je pacijent koji je četvrti po redu koji je dobio veštačko srce. Operacija je trajala između šest i sedam sati, obično traje između pet i šest, ali ovaj pacijent je prethodno imao operaciju srca, te u tim uslovima sama implantacija traje duže - izjavio je dr Borović.

Kolegama iz Instituta "Dedinje" pomogli su i lekari iz KBC "Dr Dragiša Mišović", a dr Marko Kalezić ističe da postoji odlična saradnja između te dve ustanove, što konstantno unapređuje njihov rad.

U Institutu se danas izvodi i šesta operacija ugradnje veštačkog srca, a direktor dr Milovan Bojić kaže da "Dedinje" izrasta u regionalni ili najveći evropski centar kada je ova vrsta lečenja u pitanju i da j eponosan na ceo tim.

Bojić je najavio i otvaranje "Dedinja 2" u što kraćem roku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading