Ministarstvo prosvete da povuče sporni udžbenik iz srpskog jezika

Autor: Republika

Vesti

27.01.2022

15:35

Zaštitnik građana traži od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da do početka naredne školske godine povuče iz upotrebe udžbenik za srpski jezik za osmi razred osnovne škole u kojem se negira postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika, u cilju poštovanja jezika nacionalnih manjina koji su priznati u Republici Srbiji.

Ministarstvo prosvete da povuče sporni udžbenik iz srpskog jezika

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zaštitnik građana je početkom oktobra 2021. godine po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

U postupku kontrole, Zaštitnik građana je utvrdio da je resorno ministarstvo odobrilo izdavanje udžbenika za srpski jezik za osmi razred osnovne škole u kojem je u definiciji podele južnoslovenskih jezika navedeno da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom. 

Zaštitnik građana u mišljenju nadležnim organima navodi da su odobrenjem udžbenika u kojem stoji ovakva definicija povređena prava pripadnika nacionalnih manjina jer se negira postojanje ovih jezika, od kojih se hrvatski i bosanski jezik koriste u zvaničnoj službenoj upotrebi jezika i pisma u Republici Srbiji. 

Istovremeno, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je prilikom ocene rukopisa udžbenika morao da uzme u obzir da način na koji je Odbor za standardizaciju srpskog jezika definisao podelu južnoslovenskih jezika može za posledicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u neravnopravan položaj, navodi u mišljenju Zaštitnik građana.

U preporukama za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od nadležnog ministarstva da preduzme sve mere kako bi sporni udžbenik bio povučen iz upotrebe do početka školske 2022/23. godine, kao i da ga u roku od najkasnije 60 dana obavesti o postupanju po preporuci.

Komentari (1)

Loading
surovi

27.01.2022 16:04

Simpatičan je ovaj čikica !!! Povući ceo udžbenik zbog jedne rečenice KOJA JE ISPRAVNA i SUŠTINSKI TAČNA ??? Pa majstore .... kad budu hrvati prestali da razbijaju table ispisane ЋИРИЛИЦОМ po njihovoj lepoj možda i možemo o nečemu da razgovaramo !!!