ČUDA POSTOJE, AKO VERUJEŠ U NJIH! Sandra postala majka nakon 14. VANTELESNIH OPLODNJI, evo šta je poručila svim parovima koji se bore sa STERILITETOM!

Autor:

Vesti

27.01.2022

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sada kada sam mama mislim da tek sada mogu da pomognem ljudima!"

ČUDA POSTOJE, AKO VERUJEŠ U NJIH! Sandra postala majka nakon 14. VANTELESNIH OPLODNJI, evo šta je poručila svim parovima koji se bore sa STERILITETOM!

Foto: RTS/printscreen

Sandra Jovanović, savetnica za VTO

Sandra Jovanović, iz udruženja "Šansa za roditeljstvo", imala je 14 vantelesnih oplodnji, a od pre mesec i po je majka jedne devojčice. Sada kada sam mama mislim da tek sada mogu da pomognem ljudima, naglasila je ona, i podelila savete za one koji se bore za potomstvo.

- Svaki šesti par ne može da ima decu, u 40 odsto slučajeva problem ima muškarac, u isto toliko žena, a u 20 odsto slučajeva uzrok je nepoznat - objasnila je Sandra gostujući u Beogradskoj hronici, i dodala:

- Spas za ove parove je veštačka oplodnja. Nekada preskupa i mnogima dostupna jedino u inostranstvu, a danas daleko dostupnija je i kod nas.

Ona još i napominje da ovo nisu egzaktni podaci, ali su jedini dostupni našoj javnosti. 

Kakva je uloga države u borbi za potomstvo

Između skoro pet hiljada parova godišnje ode preko Fonda za zdravstveno osiguranje na veštačku oplodnju. Država finansira neograničen broj pokušaja VTO do 43. godine za prvo dete. Za drugo dete - ako je prvo začeto uz pomoć VTO - država finansira dva pokušaja. Za drugo dete - ako je prvo začeto prirodno - država ne finansira VTO, a takozvani sekundarni sterilitet je veliki problem mnogih parova u Srbiji.

Koliko tačno parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom, primarnim i sekundarnim, ne zna se. Ne znamo ni koliko je dece rođeno uz pomoć VTO. A evo koliko je uspelih, a koliko neuspelih pokušaja.

 - Upućeni tvrde da svaki treći pokušaj uspe. Oko 32 odsto VTO završi se dečjim plačem - objašnjava Sandra.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Sandra Jovanović

Gostujući u Beogradskoj hronici, ova novopečena majka poručuje da joj je najviše u toj borbi za potomstvo pomoglo udruženje "Šansa za roditeljstvo", kao i članovi udruženja koji su joj pomogli da se sama nosi sa problemom.

Naglašava da je veoma bitno podizanje svesti o vantelesnoj oplodnji.

Na pitanje kako nije odustala i kako se borila za vreme tog procesa, Sandra, kaže, da je sve vreme osećala da će biti mama.

- Nosila me ta želja, ali sam dala ipak sebi neke granice do kada ćemo da pokušavamo. Obeshrabruje neuspeh, i posle 12. i 13. pokušaja bilo je teško, svaki put kada vidite negativan test, ali cilj je da se dignete i da to bude podstrek - iskreno je odgovorila Sandra.

Kako ona kaže, najčešće predrasude su da je VTO veštačka oplodnja i da se dobijaju veštačka deca, da su napravljene bebe u laboratoriji, nemaju svest da je očev spermatozoid i jajna ćelija majke spojena u laboratorijskim uslovima i da su to vaša deca.

Republika

Foto: Photo by Amina Filkins from Pexels

Trudnica

Napomenula je još i da parove koji se bore sa neplodnošću često mogu da povrede saveti okoline, poput predloga koga lekara da posete ili koji čaj da popiju, a najbitnije je da ih neko sasluša jer su oni već sve istražili.

Prema rečima ove majke, država je dosta učinila time što je omogućila neograničen broj pokušaja VTO, nekada to nije bio slučaj, sada je ograničenje jedino u broju godina. 

Potvrdila je da i za one koje RFZO odbije ne znači da su sve lađe potonule jer i dosta lokalnih samouprava se uključuju u taj proces.

Sandra je pozvala sve koji imaju problem sa sterilitetom da se jave udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading