350.000 DINARA IZ DRŽAVNOG BUDŽETA! Odobrena naknada troškova za vantelesnu oplodnju

Autor:

Vesti

21.01.2022

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za jedanaest parova odobrena je naknada troškova za vantelesnu oplodnju (VTO) tokom prošle godine, a svima je dat maksimalan iznos od po 350.000 dinara, potvrđeno je danas iz gradskog Odeljenja za društvene delatnosti. Tako je za minule dve godine, koliko traje ova mera u Gradu Loznici, ovakvu podršku ukupno dobilo 25 parova, a iz gradske kase je za to bilo namenjeno jedanaest miliona dinara.

350.000 DINARA IZ DRŽAVNOG BUDŽETA! Odobrena naknada troškova za vantelesnu oplodnju

Foto: pixabay.com

Loznica je prošle godine za VTO u gradskom budžetu planirala šest miliona dinara, milion više nego prethodne kada je uvedena ova praksa, što je bilo dovoljno da maksimalan iznos dobije sedamnaest parova.

Nadležna komisija okupila se pet puta i ukupno podržala svih jedanaest parova koji su joj se obratili tako da ipak nije potrošen sav novac, ostal je 2,1 milion dinara. Pretpošle godine je podršku dobilo četrnaest parova, a u lokalnoj samoupravi se nadaju da će na novom javnom pozovu, očekuje se da bude objavljen pre aprila, pravo na VTO iskoristiti više lozničkih parova koji žele da postanu roditelji. Inače, pravo na ovakvu podršku imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, oni koji ne ispunjavaju uslove za taj postupak preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, žene koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, kada posle rođenja prvog deteta nema prirodnim putem druge trudnoće.

U ovogodišnjem budžetu je za ovu meru predviđeno ponovo šest miliona dinara tako da bi maksimalan iznos za VTO moglo da dobije sedamnaest parova i u gradskoj upravi se nadaju da će ovoga puta sav novac biti i utrošen i grad biti bogatiji za nove sugrađane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading