POSLE DVA DANA DETE KOD LEKARA: Omikron kod najmlađih, koje simptome ne ignoristati

Autor: B. K. - D. P.

Vesti

26.01.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca koja imaju visoku temperaturu, odbijaju tečnost, ne mogu dobro da unose hranu treba odmah da budu odvedena kod pedijatra, savetuje dr Snežana Rsovac, pulmolog Dečje klinike u Tiršovoj.

POSLE DVA DANA DETE KOD LEKARA: Omikron kod najmlađih, koje simptome ne ignoristati

Foto: www.profimedia.com/pixabay.com

Ovaj savet je posebno važan zato što ovih dana veliki broj dece pokazuje simptome koronavirusa.

Ostaloj deci, sugeriše dr Rsovac, potrebno je da se daju simptomatski lekovi, a ako posle 24-48 sati simptomi ne prolaze, treba ih voditi lekaru.

- Videćemo za mesec ili dva kako će se dečja populacija ponašati i koliko ćemo imati post-KOVID simptoma - zaključila je doktorka Rsovac.

RASTE PRITISAK

Dr Rsovac kaže da se omikron brzo širi, ali da ipak daje umereno blagu kliničku sliku i retko kada tešku kod dece, kao i da prolazi u roku od pet do sedam dana. Ona je rekla da postoji mogućnost da će posle prve nedelje u školi doći do porasta broja među školskom decom.

Da s rastom broja zaraženih raste i broj zaražene dece, uočavaju pedijatri u KOVID ambulantama i dečjim bolnicama.

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, doktorka Rsovac kaže da se, što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi, javljaju temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitis, glavobolja, konjunktivitis, dok su upale donjih disajnih puteva, bronhitis, bronhiolitis, pneumonije ređe zastupljeni. Kod manje dece pre će biti, kaže, kada se virus spusti i zahvati donje respiratorne puteve, slike kašlja i otežanog disanja.

- Kod školske dece sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, a u ovom trenutku nema porasta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma - ističe dr Rsovac.

Republika

Foto: pixabay.com

Dete briše nos

 

TESTIRATI ILI NE?

Ukazuje da, od 140 dece na njihovoj klinici, kod oko 50 odsto je bilo zastupljenosti omikrona, neku decu su testirali, neku nisu, tamo gde je bila jasna klinička slika.

- Dobro je što je mali broj zbog KOVID-19 zahtevao hospitalizaciju - istakla je doktorka.

Vakcine tek posle 12. godine

Što se tiče vakcinacije dece, dr Rsovac napominje da je uputstvo jasno kada je "Fajzerova" vakcina u pitanju.

- Ostali smo pri tome da je preporuka da se vakcinišu deca iznad 12. godine. Nismo u grupi zemalja koja je prešla na vakcinaciju mlađih do 12 godina, a doza je prilagođena uzrastu - napomenula je doktorka.

Simptomi kod dece

Bebe i predškolska

- temperatura

- groznica

- curenje nosa

- upala ždrela

- trahitis

- glavobolja

- konjunktivitis

Školska

- svi simptomi kao i kod mlađih

- kašalj

- otežano disanje

- retko pneumonije

antrfile

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading