OMIKRON VEĆ PRAVI HAOS U ŠKOLAMA: U jednoj zaraženo 13 nastavnika, a đake muči i postkovid

Autor:

Vesti

24.01.2022

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omikron soj širi se među decom brže nego što je iko očekivao.

OMIKRON VEĆ PRAVI HAOS U ŠKOLAMA: U jednoj zaraženo 13 nastavnika, a đake muči i postkovid

Foto: pixabay.com

U takvoj atmosferi danas je počelo i drugo polugodište u školama. Zbog velikog broja zaraženih, neke su, uz dozvolu školske uprave i Ministarstva prosvete, već počele da prelaze na onlajn nastavu.

- Jedna srednja škola u Pančevu je morala odmah da pređe na onlajn nastavu jer ima 13 zaraženih nastavnika i veliki broj đaka. I mnoge druge škole u Vojvodini su počele da se zatvaraju, odnosno da prelaze na onlajn. Virus se širi neverovatno brzo. U svim školama koje rade kombinovano je smanjen broj đaka koji dolaze - priča za Telegraf.rs Milorad Antić, nastavnik i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Kako kaže, ovaj Sindikat uputiće konkretne zahteve Ministarstvu prosvete jer ovakva situacija u školama preti da se pogorša.

- Po ugledu na zahteve kolega u Francuskoj, koji su potpuno opravdani, tražićemo da se omogući testiranje dva puta nedeljno, četvoroslojne maske i aparat za provetravanje koji pokazuje da li i kada treba provetravati prostoriju - dodaje Antić.

I pedijatri su upozorili da omikron soj posebno pogađa decu, što se vidi na primeru Vranja, gde je posebno zabrinjavajuća situacija. Кako kažu zvanični podaci, čak 39 od 40 testirane dece u domovima zdravlja u Vranju juče je bilo pozitivno na korona virus. To čini čak 97,5 odsto. Samo dan ranije, taj procenat bio je 63,8 odsto.

Republika

Foto: www.profimedia.com/pixabay.com

Deca se testiraju na koronu

 

Deca su, inače, i najveći prenosioci gripa, a u Srbiji trenutno ima tri tipa gripa. 

Prema podacima kojima raspolaže Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), zabrinjava i što veliki broj dece pati od postkovid sindroma i ne vraća se u školu ni tri nedelje nakon što preleže virus.

- Trenutno nema puno dece koja su obolela, ali ima puno onih koja su preležala i imaju postkoivid simptome. Deca se zbog toga ne vraćaju u školu i po dve, tri nedelje nakon preležanog kovida, javljaju nam razredne starešine - kaže Jasna Janković iz USPRS.

Utisak je, dodaje, da je vraćanje dece u učinioce bila greška i da je trebalo ili produžiti raspust jednu nedelju ili ostaviti sve da nastavu prate od kuće.

- Sad nas sve zanima kako će se proslaviti i obeležiti školska slava Sveti Sava, 27.januara. Pravila kombinovane nastave nalažu da u školama nema većih okupljanja. I, pitamo se kako će to biti izvedeno - pita Janković.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i druge koji se nađu u tom prostoru.

Potrebno je i pojačati mere opšte i lične higijene, a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi. Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van.

Ističu da je posebno važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading