VESNA JE UMRLA U NAJVEĆOJ BEDI, KRVAVA VRIŠTALA U ŠUMI: Preživela je pad AVIONA, a onda je otkrivena poruka iz CRNE KUTIJE

Autor:

Vesti

26.01.2022

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tačno pet decenija, na današnji dan, 26. januara 1972. godine, nad Čehoslovačkom, dogodila se najveća nesreća jugoslovenske avijacije svih vremena. Avion DC-9 na letu iz Stokholma, preko Kopenhagena i Zagreba ka Beogradu, pao je iznad mesta Srpska Kamenica.

VESNA JE UMRLA U NAJVEĆOJ BEDI, KRVAVA VRIŠTALA U ŠUMI: Preživela je pad AVIONA, a onda je otkrivena poruka iz CRNE KUTIJE

Foto: Ilustracja:Tanjug/AP, Profimediaa

Ilustracja:Tanjug/AP, Profimedia

Od 28 putnika i članova posade, pad sa oko 10.000 metara visine preživela je jedino stjuardesa Vesna Vulović koja je tada imala svega 22 godine. Ovo čudo zabeleženo je i u Ginisovoj knjizi rekorda, a ceo svet je hteo da upozna ovu "nebesku heroinu". Ono što je interesantno je da Vulovićeva nije ni bila predviđena za taj let, već su je zamenili sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Vesna je svojevremeno u jednom intervjuu izjavila da ima osećaj da su svi drugi članovi posade predosetili nesreću osim nje, a da ona jednostavno ništa nije primećivala...

Prema zvaničnoj istrazi, do nesreće je došlo usled eksplozije pošto je u prtljažnik pre poletanja iz Švedske postavljen kofer sa eksplozivom za šta su okrivljeni hrvatski nacionalisti. Bomba sa satnim mehanizmom bila je u koferu u prtljažniku. Eksplozija je presekla komande ispod poda letelice, pa je avion krenuo u nekontrolisani spiralni pad. Međutim, pad je i dalje misterija. Druga verzija je da se avion sam prelomio u vazduhu, a treća da ga je greškom oborila češka armija, piše Mondo.

Poslednja poruka iz crne kutije


Posada i putnici ostali su živi posle eksplozije, na snimku crne kutije čuju se njihovi povici i glas jednog člana posade koji viče: "Mama, zdravo, mama...". Do raspadanja aviona došlo je usled preopterećenja materijala tek na visini od 600 do 900 metara iznad tla. Time se objašnjava i čudesno preživljavanje Vesne Vulović.
Republika

Foto: youtube

Vesna Vulović

 

Spasioci su je pronašli s nogama na zemlji, dok joj je gornji deo tela bio u trupu letelice. Od posledica pada imala je frakturu lobanje, obe slomljene noge, tri slomljena pršljena i privremenu paralizu od struka nadole. Nakon što je 27 dana provela u komi i 16 meseci na rehabilitaciji, vratila se na posao i nastavila da radi u "Jatu", ali ne više kao stjuardesa.

Ničega se nije sećala


Ne samo da je Vesna pobedila smrt, već je nastavila da živi identično kao i pre nesreće. Osim što je prvih dana posle pada aviona bila svetska ekskluziva broj 1.

"Nema oko mene ničega neobičnog. Sve se odvija normalno. Nije mi jasno šta vas interesuje", čudila se Vesna Vulović 1979. godine u intervjuu za "RTV Reviju". Tada je priznala kako se zaista oseća.

"Ja sam slomila levu ruku i nogu, tri desna rebra, dva lumbalna pršljena u kičmi, nekoliko prstiju desne ruke. I nikad me ništa ne boli. Još se ničeg ne sećam. Imam retrogradnu amneziju. Ne sećam se šta je bilo tren pre nesreće i više od 20 dana posle. Kažu da ću se jednog dana možda setiti. Sad ću to, naravno, mnogo lakše podneti. Kad čitam o nekoj avionskoj nesreći, pomislim: Jesam li ja zaista bila u tom avionu", priznala je tada Vulovićeva.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Sima S

26.01.2022 16:57

Druga verzija, meni mnogo prihvatljivija, je da su Cesi oborili avion PA raketom jer je usao u njihov vazdusni prostor mimo koridora za civilne letove.

Odgovori 39 58
Sima S +

27.01.2022 06:57

@Sima S - Prava istina je da su ustaše postavile bombu u prtljag.

Nikanor

27.01.2022 08:24

@Sima S - Uvek je "prihvatljivo" kad ustaše proturaju "dokaze". "Prihvatljivo" je i kad englezi pobiju 25 miliona indijanci pa kažu da su "poumirali" od evropskih bolesti.

Sima S

27.01.2022 12:19

@Nikanor - Tipično naprednjačko lupetanje i zamena teza.