SVE ŠTO MOŽEMO KUPUJEMO ONLAJN! Šoping putem interneta preuzima primat!

Autor: J. J.

Vesti

26.01.2022

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija koronavirusa okrenula nam je život naopačke. Ograničila je kretanje, drastično smanjila međusobne kontakte, radimo od kuće, idemo lekaru bez preke potrebe...

SVE ŠTO MOŽEMO KUPUJEMO ONLAJN! Šoping putem interneta preuzima primat!

Foto: pixabay.com

Takođe, tradicionalnu kupovinu, koja pre korone, za razliku od Evrope, u Srbiji i nije bila naročito razvijena, maltene smo zamenili onlajn šopingom. Kupuju se ne samo odeća, obuća i tehnika, hranom se sve više snabdevamo putem interneta, čak i u apoteku odlazimo samo po lekove koji idu na recept.

Tokom vanrednog stanja 2020. trgovci su beležili rast prodaje od 50 do čak 300 odsto u zavisnosti od vrste robe i usluge, rekla je ministarka trgovine Tatjana Matić, a rast e-kupovine nastavljen je i gotovo dve godine kasnije.

- Većina trgovaca zadržala je rast od 100 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Najviše je porasla onlajn kupovina hrane, i to 200 odsto, odeća 100, elektronska oprema 50 odsto. Zanimljivo je to što je ranije tehnika bila na prvom mestu, hrana se najmanje kupovala onlajn, a sada je to promenjeno - naglasila je Matićeva.

Džaković (apoteke "Norapharm"): Onlajn prodajemo suplemente, kozmetiku, bebi-opremu...

Republika

Foto: Promo foto

Andrej Džaković

Sve to, navodi ona, pokazuje da su se potrošačke navike građana trajno promenile.
Čak i u apoteku ne idemo bez preke potrebe. Andrej Džaković, vlasnik lanca apoteka i sajta za kupovinu "Norapharm", kaže da potrošači onlajn kupuju sve što se može kupiti.

- Suplementi, kozmetika, bebi-oprema, igračke... Jedino dolaze po lekove koji moraju da se izdaju na recept, ali mislim da bi, s ovim iskustvom, to mogla da bude budućnost. Da država osmisli način da se i to može dostavljati, naravno ne svi jer su neke potrebni posebni uslovi, ali većina da - kaže on.

Generacije koje nikada nisu kupovale putem interneta, poput moje majke, shvatile su lakoću onlajn kupovine i mnogi više nikada neće otići fizički u prodavnicu, dodaje Džaković.  

Podaci NBS potvrđuju tezu

I podaci kojima raspolaže Narodna banka Srbije (NBS) govore u prilog našoj tezi. Naime, u prva tri tromesečja 2021. realizovano je blizu 16 miliona dinarskih elektronskih transakcija, što je gotovo 70 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- Pored toga, vrednost pomenutih transakcija u prvih devet meseci 2021. iznosila je 38 milijardi dinara, što je rast od 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading