STANARI KULE NOVOG BEOGRADA ŽIVE U STRAHU: Strepe od požara ili da će im nešto pasti na glavu zbog KOMŠIJE

Autor:

Vesti

25.01.2022

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamislite da svaki dan očekujete da će vam nešto pasti na glavu, da ne možete da otvorite prozor jer vam neko u stan ubacuje smeće, vodu, letvice... da strahujete da će u zgradi iznenada izbiti požar… e, tako žive stanari kule u Ulici narodnih heroja 41 B.

STANARI KULE NOVOG BEOGRADA ŽIVE U STRAHU: Strepe od požara ili da će im nešto pasti na glavu zbog KOMŠIJE

Foto: ST/N. MANDIĆ

Oni već nekoliko godina imaju problema sa komšijom koji živi sam, a za koga opravdano sumnjaju da ima psihičkih problema. Njihov sused M. J. (70) koji živi na 27. spratu, kažu, nije bio agresivan, ali mu se poslednjih meseci stanje pogoršalo pa je strah opravdan. Zbog ovog problema obraćali su se mnogim institucijama, ali za sada rešenje nije nađeno, piše "Politika".

Dok mu je majka bila živa, komšija je bio pod terapijom i mi sa njim nismo imali problema. Ali, od kako je ona preminula, ima tome već tri godine, prepušten je sam sebi. Rodbina koja ga je nekada i obilazila više ne dolazi, a njemu se stanje pogoršalo. S vremena na vreme, i danju i noću on urla, lupa, hoda nag po hodniku, baca kroz prozor jabuke i drugo voće i povrće, šišarke, letve od drveta, prosipa kuvanu hranu, ogromne količine vode, saksije sa cvećem, pali hartiju... Ako neko od nas drži otvoren prozor, sve to upada u sobe. Počeo je i da donosi razne stvari pa je njegov sestrić samo u junu prošle godine iz stana izneo 30 velikih kesa smeća. Nekoliko puta ga je policija sprovodila u Kliniku za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”, ali je on posle ambulantnog pregleda vraćen kući – kaže komšija iz ulaza B „Geneks” kule.

On ističe da je dolazio i Centar za socijalni rad Novi Beograd, da je u početku on sarađivao sa njima, ali da u poslednje vreme i to odbija i tera ih iz stana.

„Geneks” kula, kako kažu stanari, nema požarne stepenice za evakuaciju u slučaju požara. Ono što je još bitno – unutra ne postoje takozvani noseći zidovi, već je sve izgrađeno od gipsanih ploča koje dele stan od stana. U slučaju požara takvi zidovi gore poput šibice.

Republika

Foto: Republika

 

Prema rečima Božidara Stavrića, upravnika zgrade kule „Geneks” B ulaza ova višespratnica u prvom momentu nije bila ni namenjena za stanovanje, već za poslovni prostor. Kula „Geneks” inače ima 30 spratova i 122 stana, a u novembru prošle godine proglašena je spomenikom kulture.

Zbog komšije kome je iz dana u dan sve lošije obraćao sam se svim institucijama. I „Lazi Lazareviću”, i Centru za socijalni rad, i tužilaštvu, Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i na kraju i Vladi Srbije. Sve mi se čini da se vrtimo ukrug, a problem se usložnjava. Do sada je komšija sa 27. sprata bacao stvari, hranu, vodu... a pre izvesnog vremena uneo je i kamenje. Pošto se njegov stan nalazi direktno iznad jedinog ulaza u zgradu, ogradio sam taj prostor da, ne daj bože, ne bi nekom kamen bacio na glavu. Tuda prolaze deca, stariji, a mnogi i ne znaju zašto su tu trake pa prolaze bez opreza. Zbog toga i strahujemo da se ne desi nešto loše. Pre nekoliko dana između njegovog i stana iznad u liftu za bacanje smeća osetio se dim pa sam pregledao celu zgradu da proverim da slučajno nešto nije zapaljeno – rekao je Stavrić.

Kako su rekli u Centru za socijalni rad, oni su upoznati sa ovim slučajem i preduzimaju što je u njihovoj nadležnosti.

M. J. nije pod starateljskom zaštitom, ima penziju, nije korisnik prava i usluga materijalne podrške. Mi smo nakon prijave stanara zbog remećenja javnog reda i mira i dovođenja u pitanje zdravlja i bezbednosti ostalih stanara nekoliko puta u prisustvu srodnika bili njemu u poseti. On odbija saradnju, pomoć, pokušaj intervencije stručnih radnika, a za pružanje bilo koje vrste pomoći Centra za socijalni rad potreban je pristanak korisnika – kažu u ovoj ustanovi.

Imajući u vidu da M. J. odbija saradnju i da, kako kažu u Centru, od specijalizovane zdravstvene ustanove ne postoji predlog za postavljanje staratelja, kao i potrebe za hospitalnim lečenjem, oni su tužilaštvu prosledili dopis da ova institucija u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzme mere, piše "Politika".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading