SPREČENO PODLO BLAĆENJE SRBA: Pohvale za Srpski telegraf i Republiku zbog pisanja o "Nečistoj krvi"

Autor:

Vesti

18.01.2022

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O srpstvu se danas mnogo govori, ali nedovoljno radi da srpski narod i njegova država od toga uistinu imaju neke koristi. Patriotizam nam je često retorički i pozerski. Srpski telegraf je pokazao i dokazao da za njega to ne važi, da je srpski ne samo po imenu već i po svojoj suštini.

SPREČENO PODLO BLAĆENJE SRBA: Pohvale za Srpski telegraf i Republiku zbog pisanja o "Nečistoj krvi"

Foto: Promo foto

Ovim rečima je politički analitičar Dragomir Anđelković počeo poruku koju je poslao našoj redakciji. Povod: tekstovi koje smo u ponedeljak i utorak objavili o skandalu na RTS, gde je u udarnom terminu 31. januara emitovana deveta epizoda serije "Nečista krv", u kojoj se direktno sugeriše da su Srbi počinili genocid nad Albancima na jugu Srbije krajem 19. veka.

Podsetimo, upravo je Anđelković prvi skrenuo pažnju javnosti na ovaj skandalozan propust (nadajmo se da nije bila reč o nameri). Nakon našeg pisanja produkcija serije je u dogovoru s rediteljem Goranom Stankovićem odlučila da izbaci sporni dijalog. Tako više neće biti dela u kojem, posle pripajanja Vranja Kneževini Srbiji, novopostavljeni predstavnik tamošnje srpske vlasti kaže: "Arnauti više nisu s nama. Šta je moglo, pobeglo je s turskim življem, a ostali... Znaš." To znaš, bez ikakve sumnje, značilo je da su pobijeni.

U poruci Srpskom telegrafu Anđelković još navodi:

- Pobuđivanjem pažnje javnosti i njenim adekvatnim informisanjem u vezi sa strašnom "greškom" koja se pojavila u seriji "Nečista krv" - što će, po svemu sudeći, rezultirati njenim ispravljanjem - Srpski telegraf je potvrdio svoju reputaciju nacionalno posvećenog medija, a nju je stekao brojnim sličnim aktivnostima, koje su u vremenima kada se mnogi trude da se naš identitet potkopa, doprinele očuvanju onih vrednosti koje su ugrađene u njegove temelje. Veliki francuski pisac Anatol Frans je s pravom rekao: "Novinarstvo - to je religija savremenog društva." Na nama je da izaberemo kakva će ona biti i šta ćemo poštovati. Srpski telegraf je izabrao da poštuje ono zašta su se borili naši preci i da nastoji da doprinese da se na osnovu uvažavanje tradicije i očuvanja nacionalnih interesa gradi savremena Srbija. Nažalost, mnogi ne postupaju tako, što je za vas, siguran sam, dodatni motiv da istrajete na putu koji ste izabrali. Srdačan pozdrav redakciji i svim saradnicima.

Anđelković je, inače, kao posebno opasno, okarakterisao to što se spornom rečenicom iz "Nečiste krvi", a imajući u vidi kako nam sada podmeću navodni genocid u Srebrenici, sugeriše da Srbi navodno imaju dugu istoriju genocida nad muslimanskim življem.

PRETHODNA VERZIJA

Našoj redakciji javio se Stojan Stojčić, autor prethodne verzije "Nečiste krvi".

- Kao odličan poznavalac ove teme, jer sam autor, a tu mislim na scenario i režiju, prethodne verzije sa Šerbedžijom, Ljubom Tadićem, Metom Jovanovskim i drugima mogu da razjasnim da se sve desilo sasvim suprotno od tvrdnje u devetoj epizodi aktuelne serije. Naime, tokom snimanja serije u Vranju, za četiri godine došao sam do saznanja da su Srbi iseljavani pod prinudom s područja Vranja, Bujanovca i Preševa. Turci su ostavljali samo Arbanase, kao zaštitnu zonu, radi mogućih pomeranja granice. Arbanasi, nepismeni fizički radnici i testeraši, poslušnici bili su naseljavani na srpskim ognjištima koja su Srbi morali da napuste pod prinudom i pretnjom ubistvima. Genocid je, u stvari, obrnut - izjavio je Stojčić za naš list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading