ČUVENA GLUMICA DANAS SE HRANI U NARODNOJ KUHINJI! Pretužno, Vesna Pećanac uslikana u najtragičnijoj ulozi koja je šokirala Srbiju

Autor: D. Katalina - K.Ilić

Vesti

09.01.2022

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostala je bez muža, roditelja, karijere, novca, krova nad glavom i postala žrtva nasilja koje je nad njom sprovodio rođeni sin

ČUVENA GLUMICA DANAS SE HRANI U NARODNOJ KUHINJI! Pretužno, Vesna Pećanac uslikana u najtragičnijoj ulozi koja je šokirala Srbiju

Foto: N.Mandić

Vesna Pećanac

Nekadašnja filmska diva SFRJ Vesna Pećanac uslikana je u narodnoj kuhinji, a niko, verovatno, ne bi ni bio svestan ove činjenice da patrijarh Porfirije nije posetio kuhinju Verskog dobrovoljnog starateljstva u Beogradu, pa je na fotografijama s tog događaja osvanula i čuvena glumica. Tako se saznalo da je supruga kultnog reditelja Živka Nikolića, koja je tokom karijere ostvarila brojne uloge u najznačajnijim filmovima jugoslovenske kinematografije, danas došla u situaciju da se hrani u humanitarnoj menzi.

Mnogima koji su videli ove slike i ostavljali komentare na društvenim mrežama nije jasno kako je glumica dospela u ovako tešku egzistencijalnu situaciju. Međutim, ovo je samo neka vrsta raspleta zle sudbine Vesne Pećanac, svojevremeno jedne od najlepših i najtalentovanijih glumica u Jugoslaviji, koja je, nesrećnim spletom okolnosti, ostala bez muža, roditelja, karijere, novca, krova nad glavom i, kako se tvrdi, postala žrtva nasilja koje je nad njom sprovodio rođeni sin, dok se drugi zamonašio i prekinuo kontakt sa porodicom. Tako se život akterke filmova "Lepota poroka", "Smrt gospodina Goluže", "Iskušavanje đavola", "Čudo neviđeno" i serije "Đekna" pretvorio u pravu noćnu moru dostojnu mračnih ostvarenja svoga muža.

Republika

Foto: SPC

Vesna Pećanac (u plavom sakou i sa maramo na glavi) u narodnoj kuhinji

 

Novica Antić, direktor Ateljea 212, za Srpski telegraf je rekao da su oni pokušali da joj pomognu koliko su mogli.

- Taj problem nije od juče, on traje decenijama. Ona je u penziji, ima svoju penziju i nekretninu, nije beskućnica. Atelje, koliko može, pomaže i u toj situaciji. Kada je bila u bolnici, kada je imala koronu i saobraćajnu nesreću, odneli smo joj sve što smo mogli, kupili smo garderobu, lekove, vitamine, ali tu se negde naše mogućnosti završavaju jer bi trajno trebalo voditi računa o njoj i mislim da bi za to trebalo da budu zadužene nadležne službe jer je to jedna delikatna stvar. Bila je i žrtva porodičnog nasilja, mi ni tu ne možemo niti imamo pravo da intervenišemo - kazao je Antić.

Republika

Foto: SPC

Vesna Pećanac

 

On kaže da joj je pozorište otvorilo vrata da zaradi kroz svoju monodramu.

- Povremeno je igrala svoju monodramu u Ateljeu 212 pre korone i tada je sav prihod od te monodrame išao njoj, reč je o predstavi "O kakav divan dan". Međutim, mi trenutno nemamo te mogućnosti i naši kapaciteti su sad na 30 odsto. Kada smo mogli, prvi smo se organizovali i pomagali i sada se dogovaramo šta možemo da uradimo, ali definitivno joj je potrebno trajno rešenje za probleme s kojima se godinama bori.

Njen kolega, glumac s kojim je igrala u mnogo projekata, Mima Karadžić kazao je da mu nije poznato šta se dešava s Pećančevom.

- Ne znam, bila je car Ateljea 212, ne znam šta se dešava. Ne znam koja je njena porodična situacija, nisam upoznat s tim.

Pokušali smo da kontaktiramo i s njenim sinom Petrom Nikolićem da prokomentariše ove fotografije koje su se pojavile u javnosti i da objasni zbog čega je u tako teškoj situaciji, kao i to da li su tačni navodi da je bila žrtva porodičnog nasilja, ali nismo dobili odgovor.

 

Sve same nesreće

Tokom osamdesetih godina Vesna je s mužem i sinovima živela u Americi, gde je Nikolić pokušao da napravi inostranu karijeru, baš kao i ona, ali su se vratili razočarani. U međuvremenu suprug joj se razboleo i nakon teške bolesti preminuo 2001. Pećančeva je ubrzo ostala bez oba roditelja. Kako je sama svojevremeno izjavila, više nije bila u stanju da glumi.

- Nisam mogla da igram, zatražila sam penziju. Posao komičara je da daruje radost ljudima, a ja nisam više imala radosti - objasnila je glumica.

Jedan sin joj se zamonašio i napustio porodični dom.

Glumica se poslednji put na filmu pojavila 1995, a radilo se o ostvarenju "Tamna je noć" reditelja Dragana Kresoje, koji će takođe ubrzo postati žrtva zle sudbine. Samo godinu dana nakon izlaska ovog filma Kresoja je poginuo u padu helikoptera na ušću Save u Dunav, radeći na snimanju filma "Suton nad Beogradom". S njim je u smrt otišao i njegov sin, koji je bio kamerman.

Bili smo siromašni, hranu smo dobijali na kredit

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Živko Nikolić

 

Pećančeva je svojevremeno ispričala da je ceo život počeo da joj se ruši pred očima tokom bombardovanja 1999.

- U vreme bombardovanja Živko je iščileo. Osetila sam ogroman bol, preveliku tugu. Jedan sin otišao je da se monaši. Rekao je: "Meni su svi bedemi srušeni". Ostala sam da zurim u zid, pala u depresiju. Nekada smo bili velika, vedra, složna i mnogoradna porodica... Nisam mogla da igram, zatražila sam penziju. Posao komičara je da daruje radost ljudima, a ja nisam više imala radosti. Penzija 7.000 dinara. Bili smo gladni. Mislila sam da sam zbog toga potpuno izgubila memoriju. Jedna milosrdna šefica u samousluzi u blizini kuće godinama nam je hranu davala na kredit, volela je Živkove filmove. Još je bio živ. Sećam se da sam jednom dobila neki novac i mogla da biram da li da odem na pijacu ili njoj vratim deo duga. Ipak, odem na pijacu. Iz kese mi je virio mladi luk i ja sam kružila po celom kvartu da me ona ne bi videla. Ispričam Živku, a on mi kaže: "Odigraj to na sceni. I to je život" - ispričala je glumica.

 

Sin je maltretirao, pobegla u sigurnu kuću

Republika

Foto: N.Mandić

Vesna Pećanac sa sinom

 

- Posle smrti supruga, plodnog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, Vesna živi strašnim životom i neprestano vodi bitku sa sinom koji je više puta verbalno, pa čak i fizički maltretirao, rekao je svojevremeno izvor blizak glumici za medije.

Isti izvor je dodatno to krio kroz kakvu golgotu je prolazila Pećančeva.

- Jadna žena nije imala izlaza i pobegla je od kuće. Utočište i dom je našla u jednoj nevladinoj organizaciji koja je spasla od nasilja, prihvatajući je pod svoj krov. Vesnin životni put je postao veoma težak neposredno posle Živkove smrti. Osamdesetih godina Pečanćeva je otišla u Ameriku sa sinovima i mužem. Stigavši u Holivud, videli su da tu za njih nema mesta. Pokupili su se jednog dana i krenuli za Jugoslaviju. Otišli su u Crnu Goru, gde je Živko i umro 2001. Nakon suprugove smrti glumica se vratila u Beograd sa sinovima zbog njihovog školovanja. Tada su i počele njene muke, koje su se, eto, završile u prihvatilištu za žrtve nasilja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ema

09.01.2022 21:55

Umetnici na ivici egzistencije, ali pojedinci iz Srbije, lopovi milijarderi (SBB) kupuju Engleske fudbalske klubove i prodaju samoposluge (Maxi) za milijardu evra. Jadna zemljo Srbijo puna si vasaka, krpelja, pijavica i ostalih parazita, lopova!!!

Odgovori 12 7
Suvi

10.01.2022 07:26

Nije ona jedina nazalost ," slome se kola kada su najpotrenija "...